Κύπρος: Μετά το «ναυάγιο» της Γενεύης, αρχίζει η μάχη των γεωτρήσεων

Σε θέση μάχης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, για να αποκρούσει τυχόν τεχνητές προκλήσεις  και προβοκάτσιες της Τουρκίας, ενόψει των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες που ξεκινούν το πρωί της Τετάρτης, στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ νότια του νησιού.

Η τουρκική ηγεσία έχει προχωρήσει από χθες σε μπαράζ απειλών τοσο κατά της Κύπρου όσο και κατά των εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες των ερευνών.

Η Άγκυρα στέλνει πολεμικά πλοία στα δυτικά της μεγαλονήσου και εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Πρόκειται για μιά ακόμη προκλητική τουρκική στάση που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και απαιτεί από ανεξάρτητα κράτη να συμμορφωθούν με τις τουρκικές απαιτήσεις.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου από τη πλευρά της  έχει ήδη εκδώσει σχετική Navtex από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017 για τη γεώτρηση, ενώ αναμένεται να εκδώσει και νέα, με την οποία θα καθορίζεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο που θα στηθεί η εξέδρα γεώτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η πλωτή εξέδρα West Capella με το γεωτρύπανο βρίσκεται εν πλω με κατεύθυνση νότια της Κύπρου, όπου αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της Τετάρτης και να βάλει σε λειτουργία το γεωτρύπανο για τους υδρογονάνθρακες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει “NAVTEX” με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη οδηγία προς ναυτιλομένους, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» στις 03:00 τα ξημερώματα.

Αν και ο στόχος όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν εντάσσεται στα τεμάχια που διεκδικεί η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει «μονομερώς» υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι τα κοιτάσματα ανήκουν σε όλους του Κύπριους και όχι μόνο στο νότιο τμήμα.

Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους 2-3 μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

1 δισ. ο αγωγός προς Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος Υπουργός πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα δήλωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου, θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του egypttoday, μιλώντας στο On Live newscast, ο κ. Μόλλα δήλωσε, επίσης, ότι το Κάιρο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία με σκοπό την επίσπευση του πρότζεκτ. Ο αγωγός προορίζεται για να προμηθεύσει φυσικό αέριο από την Κύπρο για τοπική κατανάλωση ή εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία αγωγών μεταξύ των δυο χωρών υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2016, με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη να δηλώνει τότε ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ του 2020 και του 2022.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου στη χώρα, όπως αναφέρεται στο ρυθμιστικό σχέδιο νόμου περί φυσικού αερίου, το οποίο ενέκρινε το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. «Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, ο στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι να καταστεί ένας περιφερειακό κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Αγοράζουν γεωτρύπανο οι Τούρκοι

Εν τω μεταξύ, τις μέρες αυτές και συγκεκριμένα μεταξύ 9-13 Ιουλίου, η Τουρκία διοργανώνει το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, όπου φιλοξενούνται οι επικεφαλής των παγκόσμιων βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος της Τουρκίας είναι να τονίσει τον βασικό της ρόλο στη διαμετακόμιση ενέργειας και τη δυνατότητα να καταστεί εμπορικός κόμβος.

Μιλώντας στην Daily Sabah, ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Petroleum και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Εθνικής Επιτροπής WPC Μπεσίν Σισμάν, που μετέχει στο συνέδριο, είπε πως το Μπαρμπαρός διεξάγει έρευνες στην Κύπρο, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου είναι προγραμματισμένες γεωτρήσεις και για αυτό τον σκοπό είναι στα πλάνα η αγορά γεωτρύπανου.

Παιγνίδι με Ισραηλινούς

Ο Τούρκος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομικών Ενέργειας (IAEE), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, Γκουρκάν Κουμπάρογλου δήλωσε στη Χουριέτ ότι το Κυπριακό δεν εμποδίζει την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ μέσω της κυπριακής ΑΟΖ απευθείας στην Τουρκία. «Έχω μιλήσει με Ισραηλινούς ομολόγους και με διάφορους εμπειρογνώμονες στο διεθνές ναυτικό δίκαιο και λένε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν νομικά να εμποδίσουν κάτι τέτοιο». Μεταξύ άλλων, ο Κουμπάρογλου σημείωσε ότι είναι πιο ελκυστικό για το Ισραήλ να μεταφέρει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας παρά μέσω Ελλάδας.

Από Sigmalive

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here