Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Ο στρατός του Ασαντ μπαίνει στις περιοχές και τις πόλεις που ελέγχουν οι Κούρδοι-Φτάνουν ήδη στη πόλη του Μανμπίτζ (βίντεο)

 

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και την εισβολή των Τούρκων και των τζιχαντιστών συμμάχων τους, Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ασαντ, και ο συριακός αραβικός στρατός εισέρχεται στις τι προσεχείς ώρες στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι και στις πόλεις Καμισλί, Μανπίτζ, Κομπάνι ενώ θα κινηθούν και προς τις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρασ αλ Αιν.

Το πρώτο κονβόι του ρυαιρκού στρατού έχει φτάσει ήδη στο Μανμπίτζ ενώ η συριακή αεροπορία είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που υπάρξουν πλήγματα από τους Τούρκους.

Στόχος της συμφωνίας είναι να αποτραπεί η ανακατάληψη των πόλεων αυτών από τους τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο, η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας.

Είναι άγνωστο ακόμη εάν η όλη επιχείρηση θα συνοδευθεί και από επιχειρήσεις της συριακής αεροπορίας. Είναι προφανές ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πλέον για τον Ερντογάν και τους Τούρκους, οι οποίοι θα αναγκασθούν να συγκρουσθούν με τις συριακές δυνάμεις και όχι μόνο με τους Κούρδους. Ο κίνδυνος μιας γενικής πολεμική ανάφλεξης στην περιοχή είναι πλέον πολύ πιθανός.

Επίσης δεν έχει διευκρινισθεί εάν είναι σύμφωνοι οι Ρώσοι, αν και θα ήταν δύσκολο να γίνει μια τέτοια κίνηση χωρίς την συμφωνία τους.

Αλλες πληροφορίες, λένε ότι η είσοδος των δυνάμεων του Ασαντ στις κουρδικές περιοχές, γίνονται με την ανοχή και των Αμερικανών.

Μάχη για την Μανμπίτζ

Αμέσως μετά την συμφωνία, οι τρομοκράτες τζιχαντιστές σύμμαχοι των Τούρκων, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταλάβουν σήμερα η νύχτα τη πόλη του Μανπίτζ.

Πληροφορίες φέρουν τον συριακό στρατό να προχωρά για την άμεσο έλεγχο της πόλης.

Στο παρακάτω βίντεο το πρώτο κονβόι του συριακού στρατού στο δρόμο για την Μανμπίτζ.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν

Ο αξιωματούχος του Κομπάνι, στρατηγός Ισμέτ Χασάν, δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εισέλθουν στο Kομπανί και το Mανμπίτζ μέχρι την Κυριακή το βράδυ για να βοηθήσουν «ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πόλεων από μια τουρκική εισβολή».

«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε», είπε. «Κάλεσα τη Δύση [και] την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε [το Κομπάνι]. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» σημείωσε.

Πάντως, το SDF και η Ρωσία δεν επιβεβαιώνουν προσώρας ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here