Σουλτάνος στην Αγκυρα ο Ερντογάν:Κατά νοοτροπίας των σταυροφόρων της Δύση

Τη «νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης» καταδίκασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας στην Άγκυρα και με αφορμή την κριτική Ευρωπαίων παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

Mόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα στην Άγκυρα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, πλήθος υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Brexit και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε από την άλλη καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κόμμα ΑΚΡ που ίδρυσε ο Ερντογάν,  ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.
Στεφάνια Ερντογάν σε τάφους πρώην πρωθυπουργών, προέδρων
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ενώ όλος ο κόσμος μιλά για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τους τάφους του Τουργκούτ Οζάλ, του Αντνάν Μεντερές και του Νετσμετίν Ερμπακάν. Όλοι τους είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί της Τουρκίας, ο πρώτος ήταν και πρόεδρος.

 

Ο Οζάλ μετά την περίοδο της πρωθυπουργίας του (1983 – 1989) έγινε ο 8ος πρόεδρος στην ιστορία της Τουρκίας (1989 – 1993) και έφυγε από τη ζωή ακριβώς πριν από 24 χρόνια, στις 17 Απριλίου 1993. Δεν ήταν η επέτειος του θανάτου του ο μοναδικός λόγος που ο Ερντογάν επέλεξε να επισκεφτεί τον τάφος του λίγες ώρες μετά την (πύρρειο) νίκη του στο δημοψήφισμα. Ήταν ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος: ο Οζάλ υπήρξε υπέρμαχος του προεδρικού συστήματος. Κι εκείνο που ονειρεύτηκε, το κατάφερε ο Ερντογάν…

Ο Αντνάν Μεντερές ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1950 έως το 1960, όταν μετά το πραξικόπημα συνελήφθη, δικάστηκε (μεταξύ των άλλων και για τα «Σεπτεμβριανά», το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης) και καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στο νησί Ιμραλί (εκεί όπου κρατείται ο Οτσαλάν) στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο δε Νετσμετίν Ερμπακάν ήταν πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ από τον Ιούνιο του 1996 έως τον Ιούνιο του 1997. Υπήρξε υπέρμαχος της εισβολής στην Κύπρο. Από τη διάσπαση του κόμματός του (το Κόμμα της Αρετής) «γεννήθηκε» το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Και αφού ολοκλήρωσε την παρουσία του στους τάφους των τριών πρώην πρωθυπουργών, ο Ερντογάν βγήκε από το μαυσωλείο «έπεσε» πάνω σε οπαδούς του, που είχαν συγκεντρωθεί για να τον συναντήσουν. Του φιλούσαν τα χέρια, του φώναζαν, τον αποθέωσαν, κάποιος του έδωσε ένα Κοράνι, κι εκείνος πλησίασε για να τους χαιρετίσει. Είπαμε, σουλτάνος, αλλά εκλεγμένος από το λαό και κοντά στο λαό…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here