Τσίπρας: Στόχος μας η μείωση της ανεργίας 2,5% το χρόνο-Αισιόδοξη αποκλιμάκωση τα 2 τελευταία χρόνια-Τι είπε για δικαιοσύνη, εγκλωβισμένους εργαζόμενους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

«Είμαστε πλέον ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι πλέον η ανάκτηση της εργασίας. Ταυτόπχρονα ο πρωθυπουγός εξήγγειλε μέτρα προστασία για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους λέγοντας ότι το θεσμικό παλίσιο αλλά και τακτική δικαιοσύνη

«Η πιο θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας» είπε και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Απρίλιο τα ποσοστά της ανεργίας ήταν στο 21% «υψηλό ποσοστό, αλλά το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστούν αυτοί οι θετικοί ρυθμοί», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 2,5% ετησίως.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν με σχέδιο της κυβέρνησης. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τώρα και στην ποιοτικότερη εργασία με αυξημένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους εργασιακούς χώρους για την πάταξη της απλήρωτης και της αδήλωτης εργασίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τα μέτρα κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν υπάρχει βούληση δεν φοβάσαι τη σύγκρουση με κακομαθημένους εργοδότες» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν συστημικές τράπεζες.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στους «εγκλωβισμένους εργαζομένους», διατυπώνοντας εκ νέου αιχμές κατά της δικαιοσύνης και ιδίως των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επειδή υπάρχει το φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, προστατεύοντας τους εργοδότες, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζομένων και επανεκπαίδευσή τους».

Η ρύθμιση για τα μπλοκάκια

Μιλώντας για τα μπλοκάκια, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή απασχολούνται με μπλοκάκι.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει όρια στην αδήλωτη εργασία και ειδικές ρυθμίσεις για την αγροτική εργασία «βάζοντας τέλος στις Μανωλάδες» όπως τόνισε.

Έχουμε βάλει πρόστιμα σε συστημικές τράπεζες που ξεπερνούν 1,9 δις ευρώ, είπε η κ. Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άβατα στις εργασιακές σχέσεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here