Θρίλερ στη σύνοδο κορυφής: Μπλόκο από Ελλάδα, Κύπρο-Ούτε λέξη για κυρώσεις

Σε… θρίλερ εξελίσσεται το «ραντεβού» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Μη αποδεκτό φαίνεται να κρίνει η Αθήνα το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες στη βελγική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές κάνουν λόγο για μη ισορροπημένο περιεχόμενο, καθώς αυτό δεν αναφέρεται ρητά σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν παραμείνει στην όχθη της αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια των Financial Times, νωρίτερα, η συζήτηση στη Σύνοδο έχει «κολλήσει» στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:

– Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο

– καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

– αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο «θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here