Σεισμός 4,4 βαθμών αναστάτωσε την Αθήνα-Δονήσεις και στην Αρκαδία

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας) ταρακούνησε λίγο πριν τις 10:25 την περιοχή της Αττικής. Αρχικά το Γεωδυναμικό έδωσε 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας 4,4 Ρίχτερ το σεισμό στην Αττική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας:  «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολουθησαν μικρότερες δονήσεις των 2 έως 2,5 Ρίχτερ.

https://i1.wp.com/static1.emsc.eu/Images/EVID/64/641/641433/641433.local.jpg?resize=513%2C603&ssl=1

Το επίκεντρο ήταν  περίπου  24 χλμ βορειοανατολικά των Αθηνών (στην Σταμάτα)  και το εστιαό βάθος μόλις 5 χλμ. -γι αυτό και έγινε εξάλλου και ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική

Δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία για ζημίες ή τραυματισμούς.

Η περιοχή αυτή (της ανατολικης Αττικης) έδωσε  «σμήνος»  μικρών δονήσεων (2-3 Ρίχτερ) την περασμένη εβδομάδα και οι σεισμολογοι είχαν εκτιμήσει ότι το ρήγμα της περιοχής δεν δίνει μεγάλους σεισμους και ήταν καθησυχαστικοί

ΣΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Αισθητές σε διάφορες περιοχές έγιναν οι σχεδόν «ανεπαίσθητες» σεισμικές δονήσεις  της τάξης των 2-2,8 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική τα χαράματα της 9ης Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα οι 3 πρώτες  δονήσεις άρχισαν στις 3 τα ξημερώματα με 2,4 και έληξαν  στις 03:47 με 2,8. Μετά όμως ξανάρχισαν -όλες στην κατηγορία των 2-2,7 Ρίχτερ.

Είχαν επίκεντρο τη Σταμάτα και εστιακό βάθος 17 χλμ.

Οι δονήσεις συνεχίστηκαν στις 5 και 6 το πρωί και σημειώθηκε αλλη μια κάπως υπολογίσιμη των 2,7 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ στις 10:00 το πρωί

Η σεισμική ακολουθία κράτησε σε επαγρύπνηση τους σεισμολόγους, αλλά όπως ειπε μάλλον καθησυχαστικά τότε ο σεισμολόγος Γ. Χουλιάρας  «είναι μια κανονική σεισμική ακολουθία, πολύ μικρών σεισμών, σε μια περιοχή όπου ιστορικά δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ ισχυρός σεισμός».

Γενικά δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητοι εκτός από περιοχές πολύ  κοντά στο επίκεντρο

Ο ΑΠΟΨΙΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

«Αποτελεί συνέχεια των δονήσεων  της 9ης Ιανουαρίου και μάλλον θα συνεχιστει η σεισμική δραστηριότητα με μικρότερα μεγέθη», είπε σε συνέντευξή του ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ  Ευθύμιος Λέκκας πριν από λίγη ώρα. «Η περιοχή έχει μικρά ρήγματα οπότε από αυτή την περιοχή δεν μπορουμε να έχουμε μεγάλο σεισμό, άνω των 4,5 Ρίχτερ«, είπε καθησυχαστικά.

Η διάρκειά του ήταν μικρή -η αίσθηση της διάρκειας σχετίζεται και με την απόσταση του επικέντρου.

Οπως είπε ο κ Λέκκας το φαινόμενο παρακολουθείται.

Πώς αισθάνθηκαν το σεισμό στην Αττική

«Σύντομο αλλά πολύ δυνατό» τον περιγράφουν οι περισσότεροι. Μερικοί αναφέρουν και βουή. Αλλοι ανέφεραν ότι ήταν σαν να έγινε έκρηξη βόμβας και μετά να ακολούθησε ταρακούνημα

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι κράτησε 5-6 δευτερόλεπτα.

Άλλος εκτίμησε ότι «Είχε διαρκεια περιπου 3 sec. Ξεκινησε με ενα κλιμακουμενο τρανταγμα το οποιο σταματησε αποτομα. Ξεκινησε παλι οπως σταματησε αποτομα και εσβησε συντομα και προοδευτικα. Το πρωτο μερος απο το δευτερο διηρκησε περιπου τον διπλασιο χρονο»

Αλλοι περιγράφουν ότι άκουσαν βουή και άλλοι τριγμο.

Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι τρόμαξαν αρκετά έως πολύ.

(Είναι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής σε σεισμολογικό κέντρο που συγκεντρώνει στοιχεία από κατοίκους για την αίσθηση του σεισμού)

ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Και η Αρκαδία είχε ταυτόχρονα μια δόνηση των 2,4 Ρίχτερ σχεδόν την ίδια στιγμή, με διαφορά πέντε λεπτών, με επίκεντρο τη Δημητσάνα και μεγάλο εστιακο βαθος (67 χλμ περίπου)

https://i1.wp.com/static1.emsc.eu/Images/EVID/64/641/641429/641429.local.jpg?resize=516%2C603&ssl=1

Στο ίδιο επικεντρο της Δημητσάνας, είχαμε και 3,0 Ρίχτερ στις 9.30 το βράδυ απόψε αλλά και στις  10:30 σήμερα το πρωί.

Μια απο τις δονήσεις στην Αρκαδία, όπως προαναφέραμε, στις 10.20 το βράδυ, ήταν 2,4 βαθμών και  σχεδόν ταυτόχρονη με της Αθήνας, οπότε δημιούργησε σε κάποιους την αισθηση ότι ίσως επρόκειτο για ένα μεγάλο σεισμό που αναστάτωσε Πελοπόννησο και Αττική. Επρόκειτο όμως για χρονική σύμπτωση δύο δονήσεων από δυο διαφορετικά ρήγματα

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here