Σε 40χρονο Έλληνα πατέρα Aντώνιο το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018»

Το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018» κέρδισε με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ο πατέρας Αντώνιος από την  «Κιβωτό του Κόσμου».


«Για έναν ορθόδοξο ιερέα», είπε, «τα βραβεία  δεν χρειάζονται , αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας, όμως όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε καν την εξέλιξη που θα είχε αυτό το εγχείρημα της «Κιβωτού» ούτε είχα σκεφτεί ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο με τόσα παιδιά. Είναι ένα θαύμα. Η «Κιβωτός» αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα «ναι» και ακολούθησα τη μια ανάγκη μετά την άλλη».

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη  αποτελεί  θεσμό που θεσπίστηκε το 2008.

Στόχος του βραβείου είναι να επιβραβεύσει άτομα και οργανώσεις των οποίων οι δράσεις προάγουν τη αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό, μια απο τις πλέον δύσκολες ενορίες,  και ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998. Παρατηρούσε καθημερινά παιδιά που θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο, αλλά  σύχναζαν σε πλατείες Τα πλησίασε μέσω του μπάσκετ και της αποδοχής,   ως ίσος προς ίσον και σταδιακά τα κέρδισε.

Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να προσέρχονται εθελοντικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δάσκαλοι για να κάνουν μαθήματα στα παιδιά, νοικοκυρές της περιοχής πήγαιναν τρόφιμα και ρούχα και δημιουργήθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου», μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here