«Πράσινο φως» για την δόση των 5,7 δις από το EWG-Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η εκτιαμίευση

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ άναψε σήμερα το Euroworking Group, όπως επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Όπως εξήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί» αναφέρει ο κ. Σεντένο σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

ΥΠΟΙΚ: Ως μέσα Μαρτίου η εκταμίευση

Tην πληροφορία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Οικονομικών: Τελείωσε προ ολίγου η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου συζητήθηκε η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.

Η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

 

Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα άρχισε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής» τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα οτι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης, που απέστειλε στο EWG, εισηγείτο την εκταμίευση της δόσης, κρίνοντας ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επένδυσης στο Ελληνικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here