Οι πλειστηριασμοί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Τσακαλώτος:Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση-Η α΄ κατοικία έως 280.000 ευρώ προστατεύεται και το 2018

Το καυτό θέμα των πλειστηριασμών και η ανάγκη να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών, συζητήθηκε εκτενώς στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Ειδικά μάλιστα μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης, να εξηγήσει πως έχει ακριβώς η κατάσταση και να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την νομοθετική και δικαστική κατοχύρωση των οικογενειών που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω κρίσης, ξεχωρίζοντας τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αν και έχουν χρήματα ή περιουσία.

«Βλέπω ότι υπάρχει μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη παραπληροφόρηση»,τόνισε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος. Και συνέχισε:

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χρειάζονται όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και για κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε κάνει έναν καινούριο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε βάλει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια και δεοντολογία αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων. Τώρα περάσαμε και εξωδικαστικό για τα χρέη μέχρι 50.000 ευρώ, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Υπάρχει προστασία  μέχρι το τέλος του 2018,  με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που αφορά αξία σπιτιού μέχρι 280,000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Είναι σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να προστατέψουν την πρώτη κατοικία.
Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται. Yπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία.  Μία από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της», κατέληξε ο κ.Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιση λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here