Παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία, προτείνει ο Μπερλουσκόνι-Αλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Με ηχηρό τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Με άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, προτείνει την θέσπιση παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία. Προφανώς ο καβαλιέρε, δεν κινδυνεύει να παραπεμφθεί σε εξεταστική επιτροπή της Ιταλικής Βουλής για προδοσία, όπως κάποιοι απειλούν να κάνουν στην Ελλάδα, όσους απλώς σχεδίασαν ως εναλλακτικό σχέδιο άμυνας, το παράλληλο νόμισμα.

Αμέσως μετά καταγράφηκε η μεγαλύτερη εδώ και 3 βδομάδες αύξηση στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων, αντικατροπτίζοντας τις ανησυχίες για το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία.

Σε άρθρο του, o Ιταλός μεγιστάνας και επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, που επιθυμεί όπως φαίνεται να είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός στις ερχόμενες εκλογές, γράφει:

«Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Παράλληλα, ο πρώην Καβαλιέρε προσθέτει ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την Λιρέττα και το Ecu, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γράφει, επίσης, ότι «κατά την δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα, η υποτίμηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εντός κάποιων ορίων, ως ανταγωνιστικό όπλο» ενώ, τώρα, η Φόρτσα Ιτάλια προτείνει «την εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας».

Ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δηλώνει βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά δεν παραλείπει να κάνει μια αναφορά στην δυνατότητα μελλοντικής -όπως ο ίδιος ελπίζει- επιστροφής του στην πρωθυπουργία:

«Θα μπορέσουμε, βέβαια, να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μόνον με την διαπραγματευτική ικανότητα που ένας αξιόπιστος ηγέτης, με μακρά διεθνή εμπειρία και ισχυρές σχέσεις, μπορεί να διαθέτει με τους ευρωπαίους εταίρους, αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία», τονίζει στο άρθρο του ο Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας.

Ανοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Άλμα σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, διευρύνοντας τη διαφορά τους από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους σε υψηλό πέντε εβδομάδων, μετά τις προτάσεις για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, που κινείται αντίθετα προς την τιμή του, σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 2,11%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε ένα μήνα.

«Ο κόσμος αναφέρεται σε αυτό το θέμα όπου ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζει την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, αναλυτής της ING. «Δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα αλλά αυτό που βλέπετε είναι ότι ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να τοποθετούνται ενόψει των ιταλικών εκλογών, τα θέματα σαν αυτό λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή».

Η ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία είναι επίσης σημαντική διότι θα ήταν ένας τρόπος για να βρει ο Μπερλουσκόνι κοινό έδαφος με άλλα πολιτικά κόμματα όπως η Λέγκα του Βορρά και τα Αδέλφια της Ιταλίας, σχολιάζει ο Λορέντσο Κοντόνιο, επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics και επικεφαλής οικονομολόγος στην LC Macro Advisors.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ανήλθε νωρίτερα στις 170 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη εδώ και πέντε εβδομάδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η διαφορά τους είχε διαμορφωθεί γύρω στις 152 μονάδες βάσης, η χαμηλότερη από τις αρχές του έτους.


 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here