Ομολογία-σοκ από το Ελληνικό Λιμενικό: Ρίξαμε προειδοποιητικές βολές σε σκάφος που ξέραμε ότι είχε μεταφέρει πρόσφυγες αλλά σε «ασφαλή τομέα»!- Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις

Σοβαρό περιστατικό με σκάφος που πιθανόν μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες με το ελληνικό Λιμενικό να παραδέχεται ότι έριξε εναντίον του «προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα», έρχεται στο φως, μέσα από δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ. Εάν εννοείται ότι ρίχθηκαν πυροβολισμοί κατά του σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες, τότε πρόκειται για μια απεχθή πράξη κατά ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς ανάγκης και έχουν ανάγκη βοήθειας, παντελώς παράνομη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ενταγμένη στο πλαίσιο της «αποτροπή» και του δόγματος «νομος και τάξη» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Συγκεκριμένα το Λιμενικό προκειμένου να απαντήσει σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους που μετέφερε μετανάστες και ενώ αυτό κινούνταν ανοιχτά του Τσεσμέ στη Σμύρνη, με κατεύθυνση προς τη Χίο, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τι αναφορές του τουρκικών μέσων, τουλάχιστον όσον αφορά τους πυροβολισμούς, μόνο που υποστηρίζει ότι έγιναν σε «ασφαλή τομέα», χωρίς να διευκρινίζει, τι εννοεί με τη φράση αυτή. Πυροβόλησε στον αέρα ή εναντίον του σκάφους; Γιατί αν οι άνδρες του Λιμενικού είχαν πυροβολήσει στον αέρα, θα το ανέγραφαν καθαρά. Η έννοια ασφαλής τομέας», παραπέμπει σε πυροβολισμούς κοντά ή σε μή επικίνδυνα σημεία του «ύποπτου» σκάφους.

Είναι προφανές ότι το Ελληνικό Λιμενικό, οφείλει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το περιστατικό, όπως και το που ακριβώς πυροβόλησε. Γιατί εάν μετεφερε ο λαθρέμπορος πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπηθουν από  τα ελληνικά πυρά.

Το περιστατικό είναι σοβαρό καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, είχε κατηγορήσει την ελληνική ακτοφυλακή, ότι πυροβολεί κατά σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here