Η εξόδιος ακολουθία του Κων. Μητσοτάκη-Οι επικήδειοι υπέρ ενότητας-Οι παραφωνίες των αποδοκιμασιών

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στη τελετή περέστησαν ο πρέοδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τον οποίοι ορισμένοι αποδοκίμασαν κατά την άφιξή του στη Μητρόπολη,  οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς κι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο πλήθος έξω από τη μητρόπολη χειροκρότησε και επευφήμισε τον Κων. Γλύξμπουργκ. Τις αποδοκιμασίες καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ

«Καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις όποιες αποδοκιμασίες υπήρξαν σε βάρος του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία καταλήγει:

«Δεν συνάδουν ούτε με το ήθος, ούτε με το ύφος της παράταξης και, προφανώς, ούτε με τη στιγμή».

Οι επικήδειοι

«Να διδασκόμαστε από τα έργα των μεγάλων που φεύγουν», είπε στον επικήδειο του ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κων. Μητσοτάκη κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο τόπο μετά τον πόλεμο.

Οπως είπε μας άφησε 4 παρακαταθήκες. Η πρώτη παρακαταθήκη αφορά την στήριξη της Δημοκρατίας ως στάση ζωής.  Η δεύτερη παρακαταθήκη το, η αφοσίωση στη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν ο κορυφαίος, ίσως ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας.Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας.

Η τρίτη παρακαταθήκη του, συνέχισε, είναι η ευρωπαική πορεία του τόπου. Υπήρξε κουρφαίος ευρωπαϊκός ηγέτης.

Η τέταρτη παρακαταθήκη του, ήταν το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας. Γνώριζε καλά το τίμημα του διχασμού. να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του. Πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τείχη αλλά εκείνος που χτίζει γέφυρες.

Αυτές οι παρακαταθήκες οφείλουν να μας εμπνέουν και σήμερα. Η Ελλάδα ανήκει αμετάκλητα στην Ευρώπη. Ολοι πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει ενότητα σήμερα. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Μας χωρίζουν πολύ λιγότερα από εκείνα που μας ενώνουν., κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη δράση του υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης αναφέρθηκε στον επικήδειο του και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε την ιδιαίτερη έγνοια του για την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο επικήδειος του Κυριάκου

Στην απλή και λιτή επιλογή του τάφου του στα Χανιά αναφέρθηκε ο γιός του, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες και δεν έμεινε ποτέ από αντοχή. Μιας γενιάς που τίποτε δεν της φαίνονταν ακατόρθωτο.

«Είχες επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται ε αν. κοιτούσες μπροστά και αυτή είναι παρακαταθήκη σου. Το παράδειγμα σου οδηγός για όλους,. να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι στο κέντρο της Ευρώπης»,  τόνισε.

Η μισαλλοδοξία, ο φθόνος, ο διχασμός παραμένουν θλιβεροί συνοδοιπόροι και σήμερα, σημείωσε, σε μιά αναφορά στη τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ενώ σε άλλη προσωπική αποστροφή του, είπε: Σου είπα αυτά που ήθελα, με είδες εκεί που ήθελες».

Λαικό προσκύνημα

Από το πρωί η σορός του Κων. Μητσοτάκη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα με αρκετό κόσμο να αποτίει το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ανάμεσά τους κι ο τέως βασιλιάς Κων. Γλύξμπουργκ, που μετά βίας στεκόταν όρθιος.

Ο Κων. Μητσοτάκης κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, αλλά όχι δημοσία δαπάνη με επιθυμία της οικογένειας Μητσοτάκη. Η ταφή του θα γίνει αύριο στα Χανιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here