ΟΗΕ καρφώνει Τραμπ: Ο τεράστιος όγκος βροχής στο Τέξας μάλλον συνδέεται με την κλιματική αλλαγή-19 οι νεκροί(Βίντεο)

 

Αιχμές κατά της πολιτικής του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμ απέναντι στη κλιματική αλλαγή με την αδιαφορία του απέναντι στις επιπτώσεις της και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού, διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ανακίνωση του διεθνούς οργανισμού,ο όγκος της βροχής από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ είναι πιθανό να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, η οποία συνδυάζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη που αυξάνει την ποσότητα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

 

Ο τυφώνας που εξελίχθηκε σε καταιγίδα, κινείται βραδέως κι έχει προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι, έχει οδηγήσει σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών και έχει παραλύσει το Χιούστον, την τέταρτη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ.

«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι, όταν έχουμε ένα συμβάν όπως ο Χάρβεϊ, οι ποσότητες της βροχής είναι πιθανότατα υψηλότερες απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανόν να αυξάνει την βροχόπτωση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι, σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής από τον Χάρβεϊ μπορεί να φθάσει τα 1,2 μέτρα με αποτέλεσμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναγκάσθηκε να εισαγάγει νέο χρώμα στα γραφικά της για να σημάνει τον συγκεκριμένο όγκο βροχής.

«Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί τους τροπικούς κυκλώνες. Αυτοί υπήρχαν πάντα. Η σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη συχνότητα των τροπικών καταιγίδων και των κυκλώνων δεν είναι ξεκάθαρη, ακόμη διεξάγεται πολλή έρευνα πάνω σ’ αυτό», δήλωσε η κ. Νάλις.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε νωρίτερα για το Τέξας.

Τον Ιούνιο ο Ντ. Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενέργεια που προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη. Αυτόν τον μήνα μείωσε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σε κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά προγράμματα σε περιοχές ευάλωτες στις πλημμύρες, στο πλαίσιο της πρότασής του να δαπανήσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για την επισκευή παλαιών υποδομών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here