Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΈΡΒΑ

Το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών βάζει εκ των πραγμάτων τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέα καθήκοντα και ανάγκες. Το κυβερνητικό κόμμα έχει μόλις 30 μέρες στη διάθεσή του για παρουσιάσει ένα νέο βελτιωμένο πρόσωπο και μια πειστική πολιτική πρόταση που να κεφαλαιοποιεί τόσο τις επιτυχημένες πτυχές της κυβερνητικής του θητείας όσο και το μήνυμα αμφισβήτησης των ψηφοφόρων.

Για να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική επανάκαμψη και κυρίως για να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία από τους πολίτες που του την στέρησαν, πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλά και σε βάθος χρόνου, σε δεύτερο επίπεδο, να ανασυγκροτηθεί πολιτικά, κομματικά και ιδεολογικά. Να ξεκαθαρίσει την γραμμή πλεύσης του, τις συμμαχίες του και το πρόταγμα με το οποίο θα πορευθεί. Με άλλα λόγια, πρέπει να επαναπροσδιορισθεί σε όλα τα επίπεδα, δείχνοντας στο κόσμο ότι αναγνωρίζει τα λάθη του και έχει πρόθεση να τα διορθώσει άμεσα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αλλά κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν προχωρήσει σε σοβαρή αυτοκριτική και άμεσες διορθωτικές κινήσεις, το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ ψηφοφόρων και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μεγαλώσει, αντί να μικρύνει.

Γιατί ακόμη και αυτοί που εξεδήλωσαν απλώς προβληματισμό και αποδοκιμασία σε επιμέρους πολιτικές επιλογές και πρόσωπα, δεν είναι δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οριστικά από την μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη του τόπου.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει ως ο κύριος κορμός, αυτή την παράταξη πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αλλαγές ύφους και τρόπου άσκησης της πολιτικής. Η επιμονή σε πρότυπα που οδήγησαν σε οδυνηρή ήττα δεν είναι και ιδιαίτερο σοφή τακτική.

Για να αλλάξει την εικόνα και την πολιτική στρατηγική του, το κυβερνητικό κόμμα θα πρέπει, χωρίς βραδύτητα, να προχωρήσει στις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλει και το πράττει, να αλλάξει πίστα πολιτικής αντιπαράθεσης. Το πεδίο των ευρωεκλογών, έδρασε εκ των πραγμάτων ως «τιμωρητιική ψήφος» από ένα υπόγειο και διευρυμένο αντισύριζα μέτωπο, η έκταση του οποίου,  εξέπληξε πολλούς. Επομένως, στις εθνικές εκλογές πρέπει να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ στο επίπεδο των ιδεών και των προγραμμάτων. να πείσει με λόγο νηφάλιο και καθαρό, ότι το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα στη χώρα είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της μεσαίας τάξης.
  2.  Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα εύληπτο, συνοπτικό πρόγραμμα αρχών, θέσεων και μέτρων που με ρεαλισμό και σύνεση θα υλοποιήσει την επόμενη τετραετία, υπηρετώντας και αναβαθμίζοντας αυτή ακριβώς την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην οποία απευθύνεται.
  3. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιέχει και όλες εκείνες τις θεσμικές εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κράτους και θεσμών που θα μετατρέπουν τη χώρα σε ευρωπαικό κοινωνικό κράτους δικαίου. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις που άργησαν, βάλτωσαν ή εγκαταλείφθηκαν μπροστά στην ανάγκη πολιτικών συμβιβασμών.
  4. Το απολύτως διακριτό σημείο που είναι η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε αντίθεση με την κατεδάφισή του που προτείνει η ΝΔ, θα πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες, με παραδείγματα και συγκεκριμένα στοιχεία. Η διαφορά  με τη ΝΔ είναι χαώδης και ποιοτική και αυτό είναι πρέπει να καταδειχθεί.
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίο να επεκτείνει και όχι να συρρικνώσει τον ζωτικό πολιτικό του χώρο. Η ενίσχυση και διεύρυνση της προοδευτικής συμμαχίας, με πρωτοβουλίες μέσα στους πολίτες, με διάλογο και ανοικτές συζητήσεις είναι απολύτως αναγκαία συνθήκη.
  6. Για να συνεχίσει να υπάρχει και να αποτελεί τον βασικό κορμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να εξετάσει σοβαρά την μετεξέλιξή του σε ένα ευρύ ενιαίο κόμμα της σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν και επόμενες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως η στάση του ΚΙΝΑΛ και η πιθανή συμπόρευσή του με τη ΝΔ του ακραίου νεοφιλελεύθερου Κυρ. Μητσοτάκη και των ακροδεξιών Γεωργιάδη-Βορίδη-Σαμαρά.
  7. Το κυβερνητικό κόμμα για να δώσει από  σήμερα σπέρματα του νέου και των αλλαγών που προτείνει. Η νέα εποχή αρχίζει από το ίδιο το κόμμα και τη λειτουργία του. Τα νέα πρόσωπα είναι αναγκαία αλλά δεν είναι πάντα αρκετά. Πρέπει να συνδυασθούν με ένα σεμνό, χαμηλών τόνων ύφος και ένα ήθος που θα παραπέμπει σε ένα κόμμα υπηρέτη των λαικών αναγκών. Οι υψηλοί τόνοι δεν δείχνουν πάντα δύναμη.
  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πρέπει να προσωθήσουν οπσωσδήπτε  ένα νέο, άμεσο και αδιαμεσολάβητο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Η άσκηση εξουσίας επί 4 χρόνια αποξένωσε πολλούς από την πραγματικότητα. Η γείωση όλων στη κοινωνία είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και όρος για ένα προοδευτικό κόμμα που θέλει να την εκφράσει αυθεντικά.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here