Νιτμιτρόφ: Αυτά τα 4 θα αλλάξουμε στο σύνταγμα

Ο υπουργός Εξωτερικων της fYROM  Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στα Σκόπια, απάντησε σε ερωτήσεις  σχετικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας του -εκείνες που προβλέπει η  Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ντιμιτρόφ αναφερθηκε μονον σε τέσσερεις τροπολογίες,  οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και είπε ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.

Ανέφερε όμως σε γενικές γραμμές ότι:

*η μια τροπολογία θα αφορά στο νέο ονομα  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

*η δεύτερη θα αφορά στα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

*η τρίτη τροπολογία θα αφορά στο άρθρο που σήμερα αναφέρεται σε  «μακεδονική μειονότητα» στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε «μακεδονική διασπορά σε όλο τον κοσμο»

*η τέταρτη τροπολογιά θα αφορά ειδικά στο προοίμιο του συντάγματος, και στην «Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας», από το 1944. Σε αυτό (μεταξύ άλλων) αναφέρονται και τα εξής: «Η  πραγματοποίηση του ιδανικού για εθνική ένωση του μακεδόνικου λαού τέθηκε στο Πρώτο Συνέδριο του АСНОМ και επίσης είχε εξέχουσα θέση και στο Μανιφέστο. Μέσω του Μανιφέστου είχε παρουσιαστεί ότι το АСНОМ δηλώνει ενωπίον όλου του κόσμου την δίκαιη και αμετάβλητη επιθυμία ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ με βάση τις αρχές του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Ταυτόχρονα, ο μακεδόνικος λαός και των τριών τμημάτων της Μακεδονίας, κλήθηκε να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον φασισμό επειδή μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούσε να κατακτήσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Στο Μανιφέστο ανοικτά είχε εκφραστεί  η επιθυμία και η ανάγκη ένωσης, αλλά ο διεθνής παράγοντας δεν έβλεπε με «καλό μάτι» μια τέτοια λύση του μακεδόνικου ζητήματος.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here