Κοτζιάς: Συμπράττουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει η ΝΔ ξανά στη κυβέρνηση-Η Αριστερά πρέπει να έχει θετική ατζέντα

«Θέλουμε να μην επιτρέψουμε στη ΝΔ να κερδίσει και να έρθει ξανά στην κυβέρνηση. Επίσης, είμαστε και συμπράττουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κύρια δύναμη της αριστεράς, ενάντια σε κάθε ακροδεξιά ή φιλοχουντική άποψη και αντίληψη. Έχω όμως μια βαθιά αντίληψη προσωπικά ότι η αριστερά δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανα εξωτερική πολιτική είχε πάντα μια θετική ατζέντα».

Aυτό τονίζει μεταξύ ‘αλων ο Ν. Νίκος Κοτζιάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον News24/7.

Και συνεχίζει:

«Να σας το πω και λίγο ωμά: Και ένας φιλελεύθερος μπορεί να είναι αντιφασίστας και αντιχουντικός και στη διάρκεια της χούντας μέχρι και βασιλόφρονες παλεύανε για τη δημοκρατία ενάντια σε ακραία φαινόμενα. Την αριστερά την ξεχωρίζουν δυο πράγματα: Ένα ότι κάνει μεγάλα μέτωπα και ένα ότι έχει θετική ατζέντα. Θα ‘θελα επιτέλους η αριστερά -και το ΠΡΑΤΤΩ το κάνει- να έχει ένα σχέδιο για το μέλλον και να έχει ένα όραμα: Να πει στον έλληνα πολίτη ότι δεν με ψηφίζεις μόνο αμυντικά, για να αποτρέψεις τον άλλον, με ψηφίζεις γιατί θέλω να πάω την Ελλάδα σε άλλη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Θέλω μια Ελλάδα που δεν θα είναι χαμηλού κόστους, που θα έχει ανεργία και μικρούς μισθούς. Θέλω μια Ελλάδα υψηλής ειδίκευσης που να αξιοποιήσει τις δεκάδες χιλιάδες νέων ανθρώπων, που έχουν γνώσεις, ταλέντο και ξέρουν και γλώσσες που είναι απαραίτητες στη νέα εποχή και θέλω να ακολουθήσω ένα μοντέλο ανάγνωσης που θα με πάει μπροστά με άλμα, γιατί οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τα άλματα, σ’ αυτό που ονομάζουμε εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό το μοντέλο, επίμονα το έλεγα στους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά έχει ξεφύγει από τον ορίζοντά τους.»

Εκτιμάτε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λείπειι η θετική ατζέντα;

«Ναι. Γι’ αυτό λέμε ότι ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν του δίνουμε λευκή επιταγή ούτε επί αόριστον; (…) Μερικές φορές δεν ήταν συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων απέναντί μας, έτσι όπως θα ‘πρεπε απέναντι σε ένα σταθερό σύμμαχο.»

Στις εθνικές εκλογές θα συμπορευτείτε ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Τους έχουμε κάνει μια πρόταση. Η πρότασή μας βασικά αφορά ζητήματα πολιτικής. Θέλουμε αναβαθμισμένο το πατριωτικό ζήτημα, θέλουμε αναβαθμισμένο το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του κράτους. Θέλω να σας πω ότι με μεγάλη μου απογοήτευση είδα ότι την πρόταση που κάναμε για το Σύνταγμα την αγνόησαν ολοσχερώς, με πρώτο θέμα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένας ειδικός θεσμός, ένα εκλεκτορικό σώμα με τους βουλευτές, αλλά και μισοί περιφερειακοί και δημοκρατικοί σύμβουλοι, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε και κληρωτούς. Έχει και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ούτε σε εκλογές σε πάει, ούτε διαλύει τη Βουλή. Εγώ το θεωρώ γελοίο να κάνουμε έξι εκλογές μέσα στη Βουλή και να πάμε στο λαό. Δηλαδή, θα την απορρίψει η Βουλή έξι φορές και θα τον εκλέξει ο λαός! Δηλαδή αυτόν που δέχεται η Βουλή με την πρώτη έχει μεγαλύτερο κύρος από αυτόν που απορρίπτει η Βουλή έξι φορές; Άρα είναι υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού. Αυτό πάλι που θέλει η ΝΔ με 151 ψήφους δείχνει πόσο ψεύτικη είναι όταν λέει ότι θέλει συναινέσεις, συνεννοήσεις, εθνικές ενότητες κλπ. Διότι εκλογή με 151 σημαίνει να εκλέγω τον Πρόεδρο της χώρας, με το θεσμικό ρόλο που έχει, χωρίς καμία συναίνεση. Γιατί εάν είσαι κυβέρνηση είσαι κυβέρνηση γιατί έχεις από 151 και παραπάνω.»

Ο Πρ. Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία;

«Ο κ. Παυλόπουλος δικαιούται, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσει και η Βουλή που θα προκύψει.»

Για την υπόθεση Novartis:

«Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει. Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο ‘89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά». Σε ερώτηση μάλιστα αν το σκάνδαλο Novartis φέρνει πιο κοντά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απαντά πως «πιο κοντά δεν μπορεί να τους φέρει. Όταν τα ‘χεις κάνει μαζί τα σκάνδαλα».

Ταυτόχρονα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για την καθυστέρηση να έρθει η άρση της ασυλίας του Π. Καμμένου (τον οποίο δεν αποκαλεί σε κανένα σημείο της συνέντευξης με το όνομά του, αλλά με τον χαρακτηρισμό «εθνικός συκοφάντης») για την μήνυση που του είχε υποβάλλει στο Κοινοβούλιο: «Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. Να είμαι σαφής». Τονίζει μάλιστα πως δεν θα ήθελε ούτε να σκεφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, επαναλαμβάνει πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του Προέδρου των ΑΝΕΛ και προβλέπει ότι «δεν θα γλυτώσει την καταδίκη του ο εθνικός συκοφάντης». Αποκαλύπτει δε ότι εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης (σ.σ. την απομάκρυνση δηλαδή των ΑΝΕΛ) «πολύ νωρίς, έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι του ‘18, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό».

Ο Ν. Κοτζιάς εξηγεί γιατί δεν έγινε κυβερνητική καμπάνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εάν μετά από την υπογραφή στις Πρέσπες και τη συζήτηση στη Βουλή γινόταν η καμπάνια που είχαμε συμφωνήσει με το Μαξίμου, τότε δεν θα είχαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Το Μαξίμου όμως σκέφτηκε ότι καλύτερα είναι να μην τσακωθεί με τον εθνικό συκοφάντη και αφού δεν θα τσακωθώ μαζί του να μην κάνω και μεγάλες και πολλές καμπάνιες. Η διαφορά, όμως, ήταν ότι ο εθνικός συκοφάντης, που συνέπεσε με τη δεξιά της ΝΔ και με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα των Πρεσπών δεν στάθηκε, δούλεψε αυτό το θέμα και μάλιστα σας θυμίζω ένα μικρό σχόλιο της ΕΦΣΥΝ που ρωτούσε την τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (σ.σ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) από τα απόρρητα που είχε έδινε λεφτά στις μακεδονικές οργανώσεις».

Ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις σακούλες αίματος, τις σφαίρες και τα απειλητικά μηνύματα για την οικογένειά του που του έστελναν διάφοροι δεν είχαν στόχο την Συμφωνία αλλά προσωπικά τον ίδιο. Αναφέρει μάλιστα ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται «πολιτικοί και άλλοι» και όταν ερωτάται πως το εξηγεί αναφέρει με νόημα: « Εγώ το εξηγώ, αλλά δεν είναι για τη δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή».

Κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό φαινόμενο να μην υπόκειται η ΕΥΠ σε έναν ουσιαστικό έλεγχο από τη Βουλή. «Δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Η ΕΥΠ δεν έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στη δημοκρατία οφείλουν όλα να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Βουλής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here