Κόμει στη Γερουσία: Ο Τραμπ μου ζήτησε να σταματήσω την έρευνα για Φλιν

Νέες ευθείες βολές του κατά του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ εξαπέλυσε ο αποπεμφθείς διευθυντής του FBI, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Ο Τζ. Κόμει, επανέλαβε πως ο πρόεδρος τον κάλεσε να σταματήσει μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτήν που αφορούσε τον Μαικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Επέλεξε να δυσφημήσει εμένα και το FBI, χρησιμοποιώντας ψέματα, απλά και ξεκάθαρα», τόνισε ο Κόμει ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως στις ομοσπονδιακές αρχές τίποτα δεν γινόταν μόνο μέσω δικών του ενεργειών, αλλά από ένα σύνολο ανθρώπων, αφού είναι έτσι οργανωμένες με στόχο την προστασία του Συντάγματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα.

Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα διαφθοράς της ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Κόμει η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση υπέπεσε στην αντίληψή του το καλοκαίρι του 2015, ενώ βεβαιώθηκε ότι δεδομένα είχαν διαρρεύσει στα τέλη του ίδιου έτους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το FBI επιχείρησε να ειδοποιήσει τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε μία προσπάθεια να εμποδίσει νέες διαρροές.

«Φοβόμουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση των συναντήσεών μας και για αυτό τον λόγο άρχισα να κρατώ γραπτές σημειώσεις»  δήλωσε ο πρώην Τζέιμς Κόμεϊ .

Ενημέρωσε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.Προσέθεσε ότι γνώριζε πως κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι θα χρειαζόταν να ακολουθήσει την ίδια τακτική (δηλ. να κρατήσει σημειώσεις) κατά τις επαφές του με τους προηγούμενους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο 56χρονος Κόμεϊ αναφέρθηκε λεπτομερώς  στις πολλαπλές συζητήσεις του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου .

Ο Κόμεϊ αποκάλυψε μάλιστα ότι ζήτησε από έναν στενό του φίλο, έναν καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δεν κατονόμασε, να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις του με τον Τραμπ, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις  17 Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής του Κολούμπια Ντάνιελ Ρίτσμαν επιβεβαίωσε ότι αυτός διέρρευσε σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μούλερ, έχει πλέον στην κατοχή του τις σημειώσεις αυτές, διευκρίνισε ο Κόμεϊ.

Και ο Τραμπ είχε υπονοήσει, σε ένα tweet του, ότι έχει στην κατοχή του καταγραφές των συζητήσεων οι οποίες αντικρούουν όσα λέει ο Κόμεϊ.

Ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι επέλεξε «προσεκτικά» τα λόγια του: «Έχω δει το tweet για τις καταγραφές. Αληθινά ελπίζω ότι υπάρχουν πράγματι καταγραφές».

Ο Κόμεϊ απάντησε  αρνητικά στην ερώτηση αν ο Τραμπ απαίτησε ρητά σε κάποια από τις συνομιλίες τους να σταματήσει η έρευνα για την καταγγελθείσα ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τον πιθανό συντονισμό με την εκστρατεία του υποψήφιου, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς του ζήτησε να «εγκαταλείψει» την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε «το ερμήνευσα ως οδηγία» αναφερόμενος στην επίμαχη φράση που απέδωσε στον Τραμπ.

Πιθανή έρευνα κατά Τραμπ

Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης» της έρευνας, αλλά «την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Κόμεϊ.

Η κατάθεση του Κόμεϊ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Η έγγραφη κατάθεση

Ο  πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος 

Πηγές του Αμερικανού Προέδρου όπως μεταδίδει το Associated Press σημείωναν πως ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά τα όσα αναφέρει στην εισαγωγική επιστολή του προς την Γερουσία ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέις Κόμεϊ .

Σύμφωνα με το Associated Press οι πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου ανέφεραν πως ποτέ δεν ζητήθηκε «αφοσίωση» από τον Τζέιμς Κόμεϊ και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η εξαίρεση του Μάικ Φλύν από τις έρευνες για τις διαρροές προς την Ρωσία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here