Εφτασε, μετ΄εμποδίων, στο Μεξικό ο Μοράλες-Ο αγώνας συνεχίζεται-Αγρια βία και καταστολή από στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και παρακρατικούς

Εξαρση των βίαιων ταραχών στη Βολιβία, με την αστυνομία και τις παραστρατιωτικές ομάδες να επιτίθενται με δριμύτητα κατά οπαδών του Εβο Μοράλες και κρατικών αξιωματούχων. Ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση πρόεδρος της Βολιβίας,  Έβο Μοράλες, έφτασε ήδη στο Μεξικό, το οποίο του πρόσφερε πολιτικό άσυλο, ενώ για λόγους ασφαλείας, δεν θα δημοσιοποιηθεί το πού θα εγκατασταθεί ο Μοράλες.

Στις πρώτες του δηλώσεις από το Μεξικό, ο Μοράλες δήλωσε ότι «η μάχη συνεχίζεται», διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να ασχολείται με την πολιτική. Επανέλαβε τα περί πραξικοπήματος, τόνισε ότι το Μεξικό έσωσε τη ζωή του, κατήγγειλε ότι το σπίτι του λεηλατήθηκε όπως και εκείνο της αδελφής του, και δήλωσε ότι ο αγώνας ενάντια στους ρατσιστές πραξικοπηματίες συνεχίζεται. πατρίδα ή Ελευθερία-Θα νικήσουμε».

Ο Μοράλες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μεξικανό πρόεδρο που έσωσε τη ζωή του ενώ κατήγγειλε ότι οι πραξικοπηματίες πρόσφεραν 50.000 δολάρια σε μέλος της ασφάλεια του για να τον «δώσει», πριν εκείνο παραιτηθεί!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρτσέλο Εμπράρδ, το μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που ανέλαβε τη μεταφορά του Μοράλες, συνάντησε δυσκολίες να λάβει έγκριση πτήσης πάνω από χώρες της Νότιας Αμερικής. Νωρίτερα, το σκάφος έκανε στάση στην Παραγουάη, για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και να προετοιμάσει το σχέδιο πτήσης για το υπόλοιπο ταξίδι.

Ο Εμπράρδ αναφέρθηκε αναλυτικά στις περίπλοκες ολονύκτιες συνομιλίες που είχε το υπουργείο του με διπλωμάτες στη Νότια Αμερική, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση του Μοράλες μέχρι την Πόλη του Μεξικού. Υπενθυμίζεται ότι ο Μοράλες γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι αναχωρεί από τη Βολιβία, υποσχόμενος όμως ότι θα επιστρέψει και μάλιστα σύντομα.

«Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μοράλες. Επίσης ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία του που δείχνει πώς κοιμήθηκε, την πρώτη του νύχτα μακριά από το προεδρικό μέγαρο.

Αυτή τη στιγμή είναι εμφανές το κενό εξουσίας στη Βολιβία, το οποίο επιθυμεί να καλύψει η δεύτερη αντιπρόεδρος της Βουλής, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση Μοράλες, ο πρώτος στη σειρά για να τον διαδεχθεί -σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας- ήταν ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, ενώ ο δεύτερος ήταν ο πρόεδρος της Βουλής.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση Μοράλες, υπέβαλαν την παραίτησή τους τόσο ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας και ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και πολλοί υπουργοί, δημιουργώντας ένα κενό διακυβέρνησης στη χώρα.

Για να γίνει η Ανιές υπηρεσιακή πρόεδρος θα πρέπει να εγκριθεί ο διορισμός της από το κοινοβούλιο. Όμως, οι βουλευτές του κόμματος MAS του  Έβο Μοράλες σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν την κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην οποία θα εκλεγεί ο νέος, υπηρεσιακός πρόεδρος. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος στο Κογκρέσο, Σέρχιο Τσόκε, τονίζοντας πως «χωρίς εμάς, δεν θα υπάρξει απαρτία και αυτή είναι η θέση όλου του κόμματος».

Συνεχείς διαδηλώσεις και άγρια καταστολή

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις συμπαράστασεις των αυτόχθονων κατοίκων της βολιβίας προς τον Εβο Μοράλες. Ιδού μια από τι μαζικές αυτες διαδηλώσεις:

 

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκρηκτική, με καθημερινές διαδηλώσεις, οδοφράγματα και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μοράλες και οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Ο στρατός, η αστυνομία σε συνεργασία με ακροδεξιους παρακρατικούς επιχειρούν κατά διαδηλωτών με πρωτοφανή βία:

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here