Χρήστος Θηβαίος, συνέντευξη στο ΡΡ: «Ο,τι αξίζει, δεν ναυαγεί ποτέ..»

 

Μιλήσαμε με τον Χρήστο Θηβαίο, τον σπάνιο Συνθέτη-Ερμηνευτή, ο οποίος με την εξαιρετική χροιά της φωνής του και την ξεχωριστή σκηνική παρουσία του απογειώνει τους στίχους μεγάλων Ποιητών και μας συνεπαίρνει σε μία μοναδική μουσική νιρβάνα.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 9μμ ο Χρήστος Θηβαίος Live Streaming ΖΩΝΤΑΝΑ από τον Σταυρό του Νότου μέσω viva.gr

—————–

Συνέντευξη: Κέλλυ Σταμούλη*

Φωτογραφίες: Kiki Hadjigeorghiou

 

– Ποια είναι η «στιγμή της στιγμής» όταν είστε εν δράσει ενώπιον πολυπληθούς κοινού;

Η αναμονή του κοινού ονείρου, ανάμεσα στα πονεμένα δάχτυλά μας, τα μουσικά μας όργανα, και το να μοιραστούμε τα λάθη μας και τις προσδοκίες μας, από τη σκηνή μέχρι την είσοδο της πόρτας που έρχεται ο κόσμος. Οι ατέλειωτες πρόβες, και η προσδοκία ότι θα είμαστε αντάξιοι της τύχης που μας όρισε να μπορούμε και να είμαστε ικανοί να ερμηνεύουμε.

– «Όλο τον κόσμο γύρισες, μα τίποτα δεν είδες».  Τί νόημα προσδίδετε στο συγκεκριμένο στίχο στις εμβληματικές κατά καιρούς ερμηνείες σας; («Ο Λύχνος του Αλαδίνου» Συνθέτης: Θάνος Μικρούτσικος/Ποίηση: Νίκος Καββαδίας)

Αυτός ο στίχος, η ποίηση του Νίκου Καββαδία, ο οποίος είναι συνυφασμένος με τη σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου, και που πάντα θα με ακολουθεί, έχει να κάνει με την προσωπική διάθεση και δύναμη του καθενός από εμάς. Ότι για πάντα είναι χρέος μας να μαθαίνουμε. Να μαθαίνουμε από την καθημερινότητά μας, να μαθαίνουμε από τη συμπεριφορά μας. Όλος ο κόσμος που γυρνάμε, δεν είναι ο χάρτης και η παγκόσμια αποδοχή της υφηλίου, αλλά φυσικά είναι η καθημερινότητά μας απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε, στα παιδιά μας και στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. «Όλο τον κόσμο γύρισες, μα τίποτα δεν είδες», νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί να υπάρξει από το νηπιαγωγείο ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να διαρκεί ως φράση, να μας παιδαγωγεί και να μας εκπαιδεύει.

– Ποιο είναι το έναυσμα, η γενεσιουργός αιτία, των μουσικών σας συνθέσεων;

Εάν δεν ακούσω, δεν συνθέτω, εάν δεν διαβάσω, δεν στιχουργώ. Ακούω τα πάντα, και πάνω απ’ όλα ακούω την προτροπή των παιδιών μου να ακούσω νέες μουσικές, και να είμαι αντάξιος του δικού τους ταλέντου, το οποίο γέννησα, αλλά δεν έχω. Και να προσπαθήσω να το αφουγκραστώ και να είμαι ένας πατέρας που γράφει μουσική, μια μουσική η οποία γεννάει παιδιά.

– Ηχηρό χειροκρότημα.  Με τι θα το ανταλλάσσατε;

Με ένα πολύ σιωπηλό ευχαριστώ.

– Ποιο είναι το ιδεατό κοινό σε μία συναυλία;

Όλο τον κόσμο γύρισα, μα κάτι είδα!

Lady Gaga.  Πως κρίνετε την ανάθεση της ερμηνείας του εθνικού ύμνου στο κορυφαίο σύμβολο της Pop μουσικής;  Πως κρίνετε τη συγκεκριμένη ερμηνεία;

Δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα ένα ταλαντούχο pop είδωλο θα μπορούσε να ερμηνεύσει τον εθνικό ύμνο. Αλλά μουσικά δεν είναι κάτι το οποίο με αφορά.

– Παύλος Φύσσας.  Τι συμβολίζει για εσάς το όνομα αυτό;

Μια μαχαιριά που δεν θέλω να ξαναδώ στο μέλλον.

– Ποιο τραγούδι αφιερώνετε στη μνήμη του;

Το “Imagine” του John Lennon.

– Θεωρείτε ότι ο φασισμός ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση;  Αν ναι, από τι εξαρτάται η εξωτερίκευση ή ο αφανισμός του;

Τον τελευταίο καιρό πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να θεωρήσουμε αποφευκτέο είναι η ενάγουσα διαγραφή του ενστίκτου της απόδρασης των παιδιών μας.

– Ποιόν πολιτικό ηγέτη ξεχωρίζετε στο διεθνή στίβο και γιατί;

Τον Τσε Γκεβάρα και τον Παύλο Σιδηρόπουλο, γιατί ποτέ οι ίδιοι δεν θα ήθελαν να γίνουν μπλούζα.

– Η Αριστερά σήμερα.  Εχει πληγωθεί; Εχει ναυαγήσει; Αν ναι, πως μπορεί να διασωθεί;

Ό,τι αξίζει και έχει τη δύναμη να κολυμπάει, δεν ναυαγεί ποτέ. Τα δικαιώματα των ανθρώπων, όπως και η δύναμή τους να τα συντηρήσουν, δεν ναυαγούν ποτέ. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδρομή όπου το υγειονομικό κεφάλαιο ιδιωτικοποιείται τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές, είναι κάτι το οποίο για πάντα θα μας μείνει στη μνήμη, και σίγουρα μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Παρ’ όλα αυτά, η δύναμη του ανθρώπου μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, και όπως έλεγε ο δάσκαλός μου ο Θάνος Μικρούτσικος, θα φτάσουμε μια μέρα όπου ο ποιητής θα μάθει να ψαρεύει και ο ψαράς θα μάθει να γράφει ποιήματα.

– Τα τραύματα που προκάλεσε η πολιτική Τραμπ μπορούν να θεραπευθούν; Με ποιόν τρόπο;

Με τα όνειρα του καθενός… Αντί από το σούπερ μάρκετ να ψωνίζουνε από τη λαϊκή αγορά των ονείρων τους.

– Τι σας ελκύει κατ΄ αρχάς στον άνθρωπο που γνωρίζετε;

Τα πάντα με ελκύουν στον άνθρωπο, γιατί μου υποδεικνύει να μπορώ να είμαι ικανός, να με απωθεί ο ίδιος μου ο εαυτός.

– Ταλέντο.  Θα μας δώσετε τον ορισμό της ταλαντούχας προσωπικότητας;

Εάν μπορείς να ζήσεις χωρίς να ασκήσεις το ταλέντο σου, ζήσε με αυτό. Εάν δεν μπορείς να ζήσεις, κάντο απλά και μόνο.

– Ποιο έργο Τέχνης θεωρείτε αριστούργημα και γιατί;

Όποιο έργο εμπεριέχει την ανάσα όλο του κόσμου.

– Ποιος ηθοποιός θα επιθυμούσατε να ενσαρκώσει τον Χρήστο Θηβαίο, αν η ζωή σας γίνει ταινία;

Ο Τζιοβάνι Ριμπίζι.

– Σ΄ ένα θεατρικό έργο, συχνά συνυπάρχει το τραγικό και το κωμικό.  Συμβαίνει αυτό στα τραγούδια σας και εν γένει στη μουσική;

Συμβαίνει καθημερινά, όταν προσπαθώ να εξηγήσω τον εαυτό μου.

– Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε;

«Πάντα αριθμώ διετάξας» – Αναλογία, αριθμολογία και ποίηση, της Αλεξάνδρας Σαμουήλ.

– Πρωί.  Ξημέρωμα.  Μια γυναίκα ανοίγει τα μάτια της και η πρώτη κίνησή της είναι να βάλει στο you tube Θηβαίο και να ξανακλείσει τα μάτια της… Τι σας προκαλεί η εικόνα αυτή;

Θα ήθελα πολύ να είναι η εγγονή μου, μια μέλλουσα Ρόζα Λούξεμπουργκ!

Επικοινωνήσαμε με τον Στέλιο Μάινα ο οποίος μας είπε τα εξής για τον Χρήστο Θηβαίο:

«Πάνε μερικά χρόνια…Άκουγα ραδιόφωνο…και ξαφνικά ένα τραγούδι με συγκλονίζει…Η μουσική του, οι στίχοι του, η ερμηνεία του… «Ο Αμλετ της σελήνης».  Μία ανεπανάληπτα εκφραστική φωνή που φλέγεται…  Ρώτησα να μάθω, δεν ήξερα…  Ετσι συνήντησα λοιπόν αυτόν τον τόσο χαρισματικό καλλιτέχνη, που πάντα με συγκινεί σε κάθε του μουσική παράσταση και ερμηνεία.  Όταν τον γνώρισα, από τον Μεγάλο Θάνο, διαπίστωσα και δια ζώσης το ήθος και τη σεμνότητά του.  Κυρίως όμως γοητεύτηκα από το πάθος του και νιώθω ότι οι Ελληνες είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοιου βεληνεκούς Ερμηνευτές σαν τον Χρήστο Θηβαίο.»  Στέλιος Μάινας

 

* Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά κ΄ Θέατρο στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here