ΑΣΟΕΕ: Βία και αυταρχισμός από ΜΑΤ κατά φοιτητών-Πέντε τραυματίες, οι δύο σοβαρά (βίντεο)

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη βίας και αυταρχισμού, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στη ΑΣΟΕΕ, χτύπησαν βάναυσα νεαρούς έξω από τη σχολή και εγκλώβισαν επί ώρες μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα περίπου 200 φοιτητές που διαμαρτύρονταν για  το λοκ άουτ ου επέβαλε η σύγκλητος έως την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως η αστυνομία δεν επέτρεψε σε άτομα με ιατρικό πρόβλημα να αποχωρήσουν από το κτίριο ενώ η κατάσταση είναι αποπνικτική από τα χημικά που έχουν πέσει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν πέντε τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε σοβαρότερη κατάσταση καθώς υπάρχουν και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αρχικά δεν επετράπηκε σε ασθενοφόρο να προσεγγίσει παρά μόνο ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που προσέφερε πρώτες βοήθειες.

Ένας από τους δύο τραυματίες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73’» φώναζαν οι φοιτητές έχοντας μπροστά τους τα ΜΑΤ που λίγο πριν από τις 14.30 αποχώρησαν από τον περίβολο. Άνοιξε το ρεύμα της Πατησίων με κατέυθυνση την Ομόνοια.

Φίλης: «Πρωτοφανή όσα συμβαίνουν»

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε «όσα συμβαίνουν σήμερα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που έσπευσε στην περιοχή. «Θυμίζουν άλλες εποχές, πριν πολλά χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε «παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της αστυνομίας».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, σχολιάζοντας στη Βουλή την ακραία καταστολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ που φέρνει στο νου σκοτεινές εποχές, έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που δυναμιτίζουν το κλίμα λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε πως η αστυνομική βία στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την οδό της έντασης για τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ χαρακτήρισε αψυχολόγητη την απόφαση της Συγκλήτου.

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Προειδοποίησε δε ότι είναι άγνωστη η κατάληξη της κατάστασης που διαμορφώνεται λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Βλέπουμε ότι τα τέσσερα χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην Εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους» υποστήριξε και ξεκαθάρισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι «θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό».

«Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή» αναφέρει ο γραμματέας της Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

Υποχώρηση ΜΑΤ-Αποχώρηση φοιτητών

Σε υποχώρηση και αποχώρηση από την ΑΣΟΕΕ, υποχρεώθηκαν τα ΜΑΤ, λίγο μετά τι 3 το μεσημέρι, επιτρέποντας έτσι την αποχώρηση και των εγκλωβισμένων φοιτητών

Η παρακάτω εικόνα είναι χαρακτηριστική:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here