Από το Σάββατο 17/3 η ομάδα redirect φέρνει το food waste στη ζωή μας-Όλες οι δράσεις και τα ανοιχτά γεύματα στις γειτονιές της Αθήνας

Μια κινητή καντίνα, ένα ντοκιμαντέρ, ένα φεστιβάλ απορριπτέων τροφών και πολύ  κέφι. Το Σάββατο, 17 Μαρτίου, έξι νέα παιδιά, ξεκινούν από τον Κεραμεικό, μια εκστρατεία που έχει στόχο να μας κάνει συνειδητοποιημένους καταναλωτές. 
H Εμμανουέλα, η Κατερίνα, η Μαρία, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος και ο Vladislav, συνέστησαν μια ομάδα  που έχει στόχο να αναδείξει το θέμα του food waste ως  βασικό ζήτημα βιωσιμότητας, εισάγοντας έτσι στην καθημερινότητά μας την επανάχρηση και την κυκλική οικονομία.
Στην διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης του «’Big Kahuna»’ θα χρησιμοποιήσει σωσμένες πρώτες ύλες για την δημιουργία γευμάτων που θα δίνονται δωρεάν στους περαστικούς.

«Το food waste, όπως εξηγούν,  μετριέται σε τόσους τόνους που μπορεί, ανακατευθυνόμενο, να καλύψει τις ανάγκες όλων όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και να υπάρχει ακόμα πελώρια ποσότητα περισσεύματος.»

Για την πρωτοβουλία τους αυτή,  μίλησαν στο Press Publica:
Τι σημαίνει ο όρος Food waste;

 

Έμμα:
Ο ρυθμός με τον οποίο η υποβάθμιση του περιβάλλοντος λαμβάνει χώρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, οδήγησε στην επινόηση ενός νέου όρου: »ανθρωπόκαινος εποχή». Ο όρος αυτός αποκρυσταλλώνει το γεγονός πως, εδώ και μερικές δεκαετίες, η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει τόσο ορατά και καταστροφικά αποτυπώματα στο περιβάλλον της, που πλέον θεωρείται πως μας εισάγει σε μια καινούρια γεωλογική εποχή. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου και η επαφή του καταναλωτή με τον κύκλο ζωής των προϊόντων είναι πολύ πιο χαλαρή (έως και ανύπαρκτη), καλλιεργείται η αίσθηση πως το περιβάλλον είναι πάντα εκεί για να απορροφά κάθε μας απόβλητο και να δημιουργεί ασταμάτητα νέους πόρους.

Πως υλοποιείται αυτό το project;

Με αφετηρία αυτήν την σκέψη, θέσαμε στο επίκεντρο των δράσεών μας το ζήτημα του food waste, αποσκοπώντας να αναδείξουμε την χρήση σωσμένων πρώτων υλών ως κάτι που δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά το σύνολο του πληθυσμού. Επιθυμία μας είναι να παρουσιάσουμε πως, αυτά τα προϊόντα που απορρίπτονται καθημερινά, είναι κατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες ενός ποικίλου κοινού, είτε αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί είναι στο όριο της φτώχειας είτε είναι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.
Με αυτόν τον άξονα, για τους επόμενους μήνες πραγματοποιούμε ένα project με τρεις πτυχές.

α. Αρχικά, χαρτογραφήσαμε σημεία της Αθήνας, με κριτήριο να αναδείξουμε πως τα απορριπτέα προϊόντα (όπως και κάθε άλλο καλής ποιότητας προϊόν) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δράσεις που απευθύνονται σε ένα ετερόκλητο και ποικιλόμορφο κοινό. Δημιουργήσαμε μια κινητή κατασκευή/καντίνα, η οποία ξεκινά να ταξιδεύει από αυτόν τον μήνα σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης. Μαζί με τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη του Big Kahuna, θα χρησιμοποιούμε σωσμένες πρώτες ύλες για την δημιουργία δωρεάν γευμάτων.

β. Δεύτερη πτυχή των δράσεών μας είναι η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αφορά στο θέμα του food waste στην Αθήνα, καταγράφοντας φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται στην διαδικασία του κύκλου ζωής των τροφίμων.

γ. Τρίτη πτυχή μας, ως επιστέγασμα, είναι η διεξαγωγή ενός μονοήμερου φεστιβάλ αφιερωμένου γενικότερα στην έννοια του waste και της επανάχρησης. Αυτό το waste fest θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαϊου, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και με πληθώρα συνεργατών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πάνελ ομιλητών, food labs, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών για την δημιουργία installations με την χρήση ανακυκλωμένων υλικών, έκθεση φωτογραφίας, dj sets καθώς και την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε.

Ειρήνη:
Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί για πρώτη φορά στο waste fest, αποτελεί την προσωπική μας προσέγγιση στο θέμα του food waste. Αντλώντας πληροφορίες μέσα από συναντήσεις, συνεντεύξεις και συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε αυτό το εξάμηνο με ανθρώπους που ασχολούνται με διάφορους τρόπους με το ζήτημα που μας αφορά, σκοπός μας είναι η σύνθεση ενός έργου που θα απενοχοποιεί τα απορριπτέα προϊόντα και θα πληροφορεί το θεατή για όλες τις πτυχές του ζητήματος, εξοικειώνοντάς τον με την ιδέα της επανάχρησης. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη δική μας προσπάθεια κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής μας, ώστε να συστηθούμε στο θεατή μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του project μας.

Ποιοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την ομάδα redirect;

Έμμα:
Προσωπικά έχω, μεν, υπόβαθρο ανθρωπιστικών σπουδών αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με την πολιτιστική διαχείριση. Σπούδασα Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα και ύστερα πέρασα κάποια χρόνια στο Βερολίνο, όπου σπούδασα φωτογραφία. Η λειτουργία μου μέσα στο re<>direct είναι η διαμόρφωση της φιλοσοφίας που μας κινητοποιεί, μεταφραζόμενη σε δράσεις. Επίσης, ως φωτογράφος, έχω μια μεγάλη αδυναμία προς το οπτικό στοιχείο και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που επιστράτευσα στην ομάδα τους τρεις κινηματογραφιστές μας, θεωρώντας πως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για να »ανοίξουμε» το θέμα του food waste σε ένα νέο κοινό είναι μέσω μιας άρτιας οπτικής προσέγγισης, απαλλαγμένης από την έννοια του πρόχειρου και του (κακώς εννοούμενου) αυτοσχέδιου.

Ειρήνη:
Από την πλευρά μου ενθουσιάστηκα εξαρχής με την ιδέα της κινηματογράφησης της όλης διαδικασίας από την πρώτη συζήτηση που είχαμε με την Εμμανουέλα για το θέμα. Είχα μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές μου πάνω στην Αγγλική Φιλολογία και τη Σκηνοθεσία, και ξεκινούσα το μεταπτυχιακό μου στην πολιτιστική διαχείριση, οπότε το ενδιαφέρον μου για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ήταν τεράστιο. Το να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με ένα θέμα μείζονος σημασίας, για το οποίο είναι ελάχιστα πληροφορημένος, αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της δημιουργίας τόσο του ντοκιμαντέρ, αλλά και της κινηματογράφησης των δράσεων της ομάδας του re<>direct.

Κατερίνα
Εγώ στην αντίπερα όχθη, έχω μεγαλύτερη εξοικείωση με τις θετικές επιστήμες, καθώς είμαι σπουδάστρια στο ΕΚΠΑ, τμήμα Φυσικής. Ίσως στον συγκεκριμένο συνδυασμό φαινομενικά ετερόκλητων ατόμων από εκ διαμέτρου αντίθετα backrounds να οφείλεται το ότι σαν ομάδα, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, όχι μόνο συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον αλλά και βάζοντας ένα βήμα παραπέρα ο καθένας τη συλλογιστική του προηγούμενου. Μέσω του redirect, ευελπιστώ να θίξουμε το θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και να συνδυάσουμε θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις στην δημιουργία μιας ενοποιημένης και άμεσης πρωτοβουλίας, με έναν όσο το δυνατό πιο άρτιο (επιστημονικά ορθό) και δημιουργικό τρόπο. Ο ρόλος μου λοιπόν για να συμπληρώσω την Έμμα, είναι να παίρνω αυτήν την φιλοσοφία και να βοηθάω στο να μετατραπεί σε δράση σε όλο το πρακτικό φάσμα.

Κωνσταντίνος
Ένας από τους λόγους που εντυπωσιάστηκα με το project απο την πρώτη στιγμή που μίλησα με την Εμμανουέλα ήταν η έλλειψη πληροφορίας που είχα και εγώ ο ίδιος και το πρόβλημα του food waste. Εχοντας σπουδάσει εικονοληψία και σκηνοθεσία η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ καθώς και η κάλυψη των δράσεών μας με σκοπό την πληροφορία του θεατή με ενθουσίασε.

Βλαντισλάβ:
Ως κινηματογραφιστής στο πρότζεκτ, με αφορά άμεσα η εικόνα του. Έχοντας και εγώ σπουδές στον χώρο της σκηνοθεσίας, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Έμμας για την δημιουργία ενος ντοκιμαντέρ το οποίο αφορά το food waste διότι έχει να κάνει με κάτι που σαν άνθρωπος δεν είχα αναλογιστεί πόσο μεγάλο σαν φαινόμενο είναι. Έτσι στην πορεία άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερο τι συμβαίνει και στην συνέχεια να ενθουσιάζομαι ακόμη περισσότερο με αυτο που κανουμε.

Μαρία:
Με την Εμμανουέλλα μας δένει μια φιλία πολλών χρόνων και έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα το γεγονός οτι έχουμε συνεργαστεί στο πέρασμα των χρόνων σε πολλά project, τα οποία κατα κύριο λόγο είχαν να κάνουν με το χοροθέατρο.

Πριν κάποιους μήνες λοιπόν που έμαθα για την συμμετοχή της Έμμας στο πρόγραμμα για την υποτροφία και συζητήσαμε σχετικά με την ιδέα που είχε πριν πάει στο Βερολίνο, πραγματτικά ενθουσιάστηκα για την επικείμενη συνεργασία μας και ήμουν σίγουρη ότι θα κερδίσει γιατί ειναι πολύ δυνατή , εργατική και της αξίζει. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερή που βρίσκομαι στην ομάδα re<>direct και έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε όλοι με τόσο ομαδικό πνεύμα και κάθε μας συνάντηση να είναι μια ευχάριστη δημιουργία.

Ξεκινάτε τις δράσεις σας στις 17 Μαρτίου στην Αθήνα με μια κινητή κατασκευή/καντίνα. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτές τις δράσεις.

Έμμα:
Το καραβάνι του re<>direct ξεκινά στις 17 Μαρτίου, στον χώρο της Οργάνωσης Γη, Earth@K44 στην Κωνσταντινουπόλεως 44 στον Κεραμεικό, όπου θα έχουμε την χαρά να μοιραστούμε τον χώρο με τον Άγγελο Πατσιά και τους Big Bang Education, να παρουσιάσουμε την πρωτοβουλία μας και να μαγειρέψουμε μαζί σε ένα γεύμα ανοιχτό στο κοινό. Στις 18 Μαρτίου θα βρεθούμε στον χώρο του Impact Hub Athens και στις 23 Μαρτίου θα φιλοξενηθούμε στο Victoria Square Project, όπου θα μαγειρέψουμε με την ομάδα του Theatre of Integration μετά την θεατρική τους πρόβα, σε ένα γεύμα – ανοιχτό κάλεσμα για τους κατοίκους της γειτονιάς. Συνεχίζουμε στις 21 Απριλίου σε άλλο να ανοιχτό event στο Κασσάνδρας και 13 Μαϊου στο Πάρκο Νέας Σμύρνης, παράλληλα με την δράση της ομάδας Arkanoint.

Κατερίνα:
Το αποκορύφωμα όμως των δράσεων μας, παρεμβάλλεται ημερολογιακά στις εμφανίσεις μας, και είναι το waste fest της 6ης Μαϊου σε συνδιοργάνωση με την Οργάνωση Γη, στον χώρο τους στην Κωνσταντινουπόλεως 44, σε μια ημέρα αφιερωμένη στο waste με εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Πάνελ ομιλητών, food labs, εκπαιδευτικά προγράμματα, η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε αλλά και πολλά ακόμη.

Οι δράσεις σας είναι ανοιχτές για τον κόσμο που θέλει έρθει και να σας γνωρίσει από κοντά;

Κατερίνα:
Οι δράσεις μας είναι εξ’ ορισμού ανοιχτές, καθώς ακολουθούν την φιλοσοφία του “ετερόκλητου και ποικιλόμορφου κοινού”. Για το φεστιβάλ συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μια εμπειρία που να προσεγγίζει το απορριπτέο από πάρα πολλές πλευρές, για να καταφέρει να φέρει κοντά, όπως συμβαίνει και στην ομάδα μας, ανθρώπους με διαφορετικά βιώματα και ενδιαφέροντα. Όλα αυτά, σε μια δική μας προσπάθεια να κάνουμε το απορριπτέο το δομικό μας λίθο, μια αφορμή “παράταιρων” συνεργασιών για ένα σκοπό μεγαλύτερο από εμάς.

Πληροφορίες:
Project Management: Εμμανουέλα Κυριακοπούλου
Research Assistant: Κατερίνα Παναγιώτου
Cinematographers: Κωνσταντίνος Τούντας, Ειρήνη Χατζή, Vladislav Zukovsky
PR Facilitator: Μαρία Λυμπεροπούλου

E-mail: theredirectproject@gmail.com
Website: www.redirectproject.com
Facebook page: Re-Direct
Instagram: re<>direct
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=MB34eyvPYew&feature=youtu.be

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here