Μεγάλη νίκη των σοσιαλιστών στην Ισπανία-Μαζί με τους Podemos αγγίζουν τις 165 έδρες-Συντριβή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος-Προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού ζητά ο Ιγγλέσιας

Μεγάλη νίκη των σοσιαλιστών στην Ισπανία. Με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων,  το PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κερδίζει 123 έδρες με ποσοστό κοντά στο 29%.  Μαζί με τους Unidos  Podemos, που συγκεντρώνουν 42 έδρες με το 14% των ψήφων, αγγίζουν τις 165 έδρες στο κοινοβούλιο, μόλις 11 μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία μπορεί να κατακτήσουν με την ανοχή των αριστερών αυτονομιστών της Καταλονίας, που συγκεντρώνουν 15 έδρες.

Στον αντίποδα, μεγάλη ήττα για το Λαικό, δεξιό κόμμα, που παίρνει το 16,7% και μόλις 66 έδρες.

Οι Πολίτες συγκεντρώνουν  15,8% και 57 έδρες, αυξάνοντας κατά 25 τις έδρες τους  ενώ ο ακροδεξιό Vox, συγκεντρώνει το 10,3% εισέρχεται στη Βουλή και παίρνει 24 έδρες.

Συνολικά το δεξιό μέτωπο, μαζί με τους ακροδεξιούς συγκεντρώνουν 147 έδρες στο κοινοβούλιο και δεν ΄χουν σε καμία περίπτωση τύχη να σχηματίσουν πλειοοψηφία και κυβέρνηση.

H συμμετοχή ήταν μεγάλη και ξεπέρασε το 75%.

Ο Ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγγλέσιας, συνεχάρη τον Π. Σάντσεθ για την μεγάλη νίκη του και τον κάλεσε να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Στο παραπάνω βίντεο, οπαδοί του σοσιαλιστικού κόμματος πανηγυρίζουν τη νίκη έξω από τα γραφεία στη Μαδρίτη, φωνάζοντας «οχι με τον Ριβέρα», δηλαδή καλούν τον Π. Σάντσεθ να μην συμμαχήσει με τον αρχηγό του κόμματος των πολιτικών Ριβέρα. Κι εκείνος απαντά: Νομίζω ήταν αρκετά σαφές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here