Παρέμβαση Καραμανλή: Αδειάζει με το γάντι Κυριάκο & ακροδεξιά υστερία-Μιλά για κριτική, δεν αμφισβητεί ότι είναι εντός εθνικής γραμμής-«Δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το Βουκουρέστι»

Παρέμβαση για το Σκοπιανό έκανε εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών με γραπτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με την παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός, καλύπτει με κρύα καρδιά τη πολιτική πλήρους άρνησης της συμφωνίας που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτλακης και η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ, αναφερόμενος ονομαστικά στην κ. Μπακογιάννη και την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο. Καραμανλής, με τις ιδιαίτερα προσεκτικές λέξεις που χρησιμοποιεί, κρατάει μια διακριτή αλλά σαφή απόσταση από τον διχαστικό λόγο των ακροδεξιού πολιτικού λόγου που κυριαρχεί στη ΝΔ , θεωρώντας τα εξής:

  1. Οτι η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, δίνοντας εύσημα στην κ. Μπακογιάννη αλλά προσθέτει ότι δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε το πλεονέκτημα της.
  2. Μιλά για κριτική της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών και όχι πλήρη άρνηση της συμφωνίας, όπως κάνει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ
  3. Χαρακτηρίζει μεν πλήρως τεκμηριωμένη την κριτική και όχι την απόρριψη της συμφωνίας, ώστε να μην αδειάσει κατά 100% τον απίστευτο αρχηγό της.
  4. Αρνείται ο ίδιος να καταδικάσει ως απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια τη συμφωνία
  5. Παίρνει σαφή θέση κατά της οξύτητας και του διχαστικού κλίματος με αφορμή τα εθνικά θέματα!

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε:

«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here