Συγγενής του Μητσοτακέικου ο χουντικός στρατηγός Σπαντιδάκης

Σε πολλά ατοπήματα έπεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έφτασε στο σημείο μέσα στη Βουλή, να συγκρίνει τον σημερινό υπουργό Αμυνας με τον χουντικό Σπαντιδάκη. Ποιός είναι όμως ο περιβόητος στρατηγός της χούντας που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης;

Ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργός Άμυνας στη δικτατορία το 1967 ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη! Για το λόγο αυτό άλλωστε, φέρεται ότι επιλέχθηκε  ως αρχηγός  ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία του 1965 στην οποία πρωταγωνίστησε άλλωστε ο πατέρας, Κων. Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.

Ο Γρ. Σπαντιδάκης, τοποθετήθηκε αρχηγ’ός ΓΕΣ από την κυβέρνηση Στεφανόπουλου το 1965, μία από τις κυβερνήσεις των αποστατών, που ακολούθησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την παραίτηση Νόβα, όπου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μάλιστα συμμετείχε στη συνέχεια, στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας που εκδίωξε από το στράτευμα πολλούς δημορατικούς αξιωματικούς

«Εις ευρείας μεταβολάς εις την ανωτάτην ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται ότι θα προβή το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (…), υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. […]Του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης μετέχουν, εκτός του κ. πρωθυπουργού, οι υπουργοί Συντονισμού Κ. Μητσοτάκης, Εθνικής Αμύνης κ. Στ. Κωστόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Μελάς και Εσωτερικών κ. Φ. Ζαΐμης.»

Για την Ιστορία ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβέρνησης Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Παρά το ότι ήταν συγγενής του Κωνταντίνου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις καταγραφές σε αυτό οφείλεται η προώθησή του στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ, αργότερα, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη αρνήθηκε πως ήταν «επιλογή του», προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του. Δηλώνει πως η επιλογή ήταν μοιραία. Εκ των υστέρων βέβαια και αφού η ιστορία έπαιξε τα μαύρα της παιχνίδια, υποστηρίζει πως δεν του ήταν συμπαθής, αν και παραδέχεται τη συγγένειά τους.

«(…)Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του μάλιστα εκ των υστέρων ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Παλάτι… και χαρακτηρίζει τον Σπαντιδάκη «άχρηστο».

Το κακό είχε όμως γίνει με συνυπογραφή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης (δεξιά) τσουγκρίζει με τον Γεώργιο Ζωιτάκη σε στρατιωτική μονάδα το Πάσχα του 1967
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here