Μόρια: Πυρκαγιά σε κοντέινερ, τουλάχιστον ένα νεκρός-Χάος και επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς-Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

 

Χάος  επικρατεί στον καταυλισμό στη Μόρια έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ, το οποίο καταστράφηκε, ενώ επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους αλλά και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών που ακολούθησαν. Χαρακτηριστικό της αφασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι τώρα στέλνουν αεροπορικών διμοιρίες ων ΜΑΤ στη Λέσβο, ενώ όλοι, είχαν γνώση ότι ο πληθυσμός στο κέντρο της Μόριας έχει ξεπεράσεις τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εδώ και καιρό!

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις είναι τεράστιες. Η φωτιά, τα επεισόδια όλα ήταν απλά προβλέψιμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και μέχρι τώρα, προσπάθεια για αποσυμφόρηση έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς, ενδεικτικό του αιφνιδιασμού και της ανικανότητας της νέας κυβέρνησης, η οποία μόλις τώρα ανακάλυψε ότι οι ροές των προσφύγων είναι γεωπολιτικό ζήτημα και όχι υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας σε έναν από τους οικίσκους λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

 

 

Στον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο διευθυντής του καταυλισμού που συλλέγουν πληροφορίες για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κατά τις 7.00 ξέσπασαν και βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχειρούν να καταλάβουν το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του καταυλισμού.

Στη Μόρια – επίσημης δυναμικότητας περίπου 3.500 ατόμων – διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 12.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016, οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να φύγουν από αυτά («γεωγραφικός περιορισμός») μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν – πλην των ευάλωτων περιπτώσεων.

Βίντεο από την πυρκαγιά στον καταυλισμό, όπου κατέγραψαν τα «Πολιτικά» της Λέσβου:

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απομακρύνει τον κόσμο, ενώ η φωτιά  φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here