Φυλακές για τους πρόσφυγες ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από τα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, περνά και στις πράξεις. Και όπως έχει ηδη προαναγγελθεί, ετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα, με αιχμή του δόρατος τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή τους πιο αδύναμους. Οπως αναγράφεται στις βασικές προτεραιότητες των υπουργείων, ειδικά για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι «η λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής κράτησης πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας για την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός 6 εβδομάδων». 

Απλά τίθεται σαν κερασάκι η φράση «με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», που μοιάζει μάλλον με ενοχλητικό βάρος παρά σαν δέσμευση και υποχρέωση ενός κράτος δικαίου.

Δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια ου αρμοδίου υπερ-υπουργού Προστασιας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ανακοινώνει ότι μετατρέπει σε κλειστές φυλακές, όλα τα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά και τον Εβρο, που δέχονται τους αιτούντες άσυλο!

Και όχι όνο αυτό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου εντός 6 εβδομάδων ήταν έτσι κι αλλιώς στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν μας λένε, τι θα γίνει με τις προσφυγές σε δεύτερο βαθμό, εάν δηλαδή παραμένει ως βαθμός, ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, θα γίνονται άμεσα απελάσεις-επιστροφές στη Τουρκία.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η μέριμνα για την ενισχυση της επιτήρησης με περιπολίες της FRONTEX στην περιοχή, δεδομένου ότι ήδη οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, υπάρχουν και περιπολούν στο Αιγαίο.

Η φράση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκου, ότι πρέπει να μεριμνήσουμε με σεβασμό και στη ζωή των ανθρώπων αλλά και στην ασφάλεια των Ελλήνων, εγείρει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες.

Ωστόσο, η γενική εικόνα, είναι ότι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, πλησιάζει επικίνδυνα την πολιτική Ορμπαν στο Μεταναστευτικό. Αλλωστε δεν βρηκε μέχρι τώρα να εκστομίσει κουβέντα για την αναγκαία αλληλεγγύη, τις πολιτικές ένταξης αλλά κυρίως για την άγια ελληνική θέση, περί δικαιης κατανομής των προσφυγικών βαρών στις χώρες της ΕΕ και αναθεώηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here