Απύθμενη υποκρισία ΝΔ-αντιπολίτευσης για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών Βαρουφάκη- Τσιμουδιά για τα κουπόνια με τα οποία πληρώνονται σήμερα πολλοί εργαζόμενοι

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Επιασε κόκκινο ο απροκάλυπτος φαρισαϊσμός της ΝΔ αλλά και όλης της αντιπολίτευσης, στο θέμα του συστήματος παράλληλων πληρωμών που είχε επεξεργαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να απαντήσει στη προσπάθεια οικονομικού και τραπεζικού στραγγαλισμού της χώρας, την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης το 2015.

Μια απόλυτα αναγκαία πρωτοβουλία, η εκπόνηση ενός σχεδίου Β ή Γ ή και Δ, την οποία έπρεπε να έχουν όλες οι κυβερνήσεις που θέλουν να είναι αξιόπιστες και σοβαρες, παρουσιάζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους, ως πράξη, ύποπτη κι επικίνδυνη για τη χώρα, για την οποία πρέπει μάλιστα να γίνει κι Εξεταστική Επιτροπή!!!

Προσέξτε, τι ζητούν: Να ελεγχθεί ο υπουργός και η κυβέρνηση γιατί τόλμησε να σκεφθεί ότι θα πρέπει να έχει σχέδιο Β, σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και οι φιλοι του, κλείσουν ξαφνικά τις τράπεζες και την ελάχιστη ρευστότητα προς το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Αντι να επαινούν την προσπάθεια, την καταγγέλλουν, υποστηρίζοντας ότι υπέκρυπτε σχέδιο εξόδου από το ευρώ!!!

Και ολα αυτά, γίνονται και λέγονται από την αντιπολίτευση, τη στιγμή, που ήδη, εδώ στη πραγματική ζωή, στην σημερινή Ελλάδα του ευρώ, υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που είτε δεν πληρώνονται καθόλου(σε ευρώ), είτε αμείβονται εν μέρει με κουπόνια!!!

Ναι κουπόνια αγορών από σούπερ μάρκετ κυρίως. Αν δεν είναι αυτά παράλληλο σύστημα πληρωμών και μάλιστα όχι σε θεωρητικό σχέδιο αλλά στη πραγματική ζωή, τότε τί είναι;

Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είτε επώνυμες είτε ανώνυμες που αφορούν την πληρωμή εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με κουπόνια, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν στα συνεργαζόμενα με τον εργοδότη τους καταστήματα (συνήθως σούπερ μάρκετ και σπανιότερα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ή ρουχισμού).

Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ασάφεια της νομοθεσίας  και προτείνουν στον μισθωτό την παροχή μέρος του μισθού του σε είδος. Αυτό απαιτεί την συναίνεση του εργαζομένου, που συνήθως αποσπάται, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με απόλυση!

Σύμφωνα με την Καθημερινή, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν τμήμα της αμοιβής τους με αυτόν τον τρόπο, ενώ άλλες πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως ήδη ένα μεγάλο μέρος των νέων προσλήψεων, χαμηλόμισθων στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται μόνο με αυτόν τον τρόπο: Ενα τμήμα δηλαδή του μισθού, της τάξεως του 20-25% δίνεται με κουπόνια και μόνο το υπόλοιπο cash. Με αυτό τον τρόπο, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης έχουν χαμηλότερη φορολόγηση και κόστος μισθοδοσίας αντίστοιχα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει καταγγείλει τις παράνομες πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ. Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους», την στιγμή που ο κανόνας στην αγορά εργασίας επιτάσσει περικοπές τέτοιων «προνομίων» και πρόσθετων παροχών. Στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουν είναι τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με…»αντίδωρα».Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες, κλπ), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια.

Δυστυχώς για τους βασικούς υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, η πραγματικότητα υπερβαίνει τις θρασύτατες και προκλητικές τους αιτιάσεις. Το παράλληλο σύστημα πληρωμών, με κουπόνια, είναι ήδη γεγονός στην Ελλάδα του ευρώ.

Και αντί οι τζάμπα μάγκες της ιδεολογίας του ευρώ πάση θυσία να φωνάζουν και να απειλούν, θα ήταν καλύτερα να ξανασκεφθούν τι λένε και τι κάνουν. Γιατί αυτοί, έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τα μεγάλα δεινά της κοινωνίας.

Είναι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν και γιατί δεν είχαν σχέδιο Β για τη χώρα(λέμε τώρα αφού δεν είχαν ο΄τε καν σχέδιο Α με αποτέλεσμα να παραδοδθούν στα μνημόνια των δανειστών) αλλά και γιατί οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των  σημερινών εργαζομένων ντε φάκτο εκτός ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email