Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οι απειλές και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου υπονομεύουν την ειρήνη, την σταθερότητα και τα συμφέροντα των λαών στη περιοχή

 

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στον Ερντογάν, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, κατά την κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως θα συνεχιστούν κανονικά οι παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της», προσθέτει το ελληνικό υπουργείο που βλέπει την κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά της Άγκυρας

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν προκάλεσαν την αποχώρηση από την τελετή εγκαινίων της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

«Η αποχώρηση του υφυπουργού από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων» τόνισε στο enikos.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Προκλητικός και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος 

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αιχμές για «πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών» αναφορικά με την «μοιρασιά των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο και είπε πως «καμία χώρα» δεν είναι πάνω από το αυτό. Για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Επιπλέον είπε ότι μόλις το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει το μνημόνιο «η κατάσταση θα έχει μία εντελώς διαφορετική διάσταση».

«Αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας»

«Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο Κάιρο ο Ν. Δένδιας

Με την Τουρκία και την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσκεψη (01/12) στο Κάιρο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για το θέμα που έχει προκύψει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here