Ο Ερντογάν μπροστά σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο-Δένδιας: Τα σύνορα δεν ορίζονται με χάρτη που ζωγραφίζει ο καθένας

Απίστευτη τουρκική πρόκληση δια χειρός Ερντογάν. Φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που δείχνει ότι το μισό Αιγαίο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή που φτάνει έως και την ανατολική Κρήτη περιλαμβάνονται στη τουρκική «γαλάζια πατρίδα» που προωθεί η κυβέρνηση του.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία του Ρ.Τ Ερτογάν, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Χαρακτήρισε μάλιστα τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε δε την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».

Η φωτο

Η φωτογραφία-πρόκληση δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας. Ο Ερντογάν εικονίζεται  να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας ενώ στο φόντο εμφανίζεται μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης όπου αποτυπώνονται οι επιθυμίες τις Άγκυρας.

Στον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει η «γαλάζια πατρίδα» έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων.

Ενσωματώνει θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων.

Η φωτογραφία ελήφθη κατά τις χθεσινές εκδηλώσεις εορτασμού για την τουρκική νίκη στην Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης.

Τι απαντά ο Ελληνας υπεξ Ν. Δένδιας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, όσο και για την επίμαχη φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χάρτη με το μισό Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha, επισήμανε ότι το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016 για το μεταναστευτικό, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία του Ρ.Τ Ερτογάν, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Χαρακτήρισε μάλιστα τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε δε την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».

Σχετικά με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του «έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση». Επισήμανε δε ότι «και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι κομμάτι του συνολικού μηχανισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμμετέχει σε αυτή τη συνολική και συλλογική προσπάθεια».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες επ΄ αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «εξαιρετική κατάσταση» την οποία έφτασε «σε μία φοβερή αθλιότητα»,. «Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε και χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις κατηγορίες προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι καλύτερα να συμπαραταχθεί, να ομολογήσει τα όσα πολλά σφάλματα έκανε και έργω και λόγω να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια».

Ερωτηθείς σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέτρα που έλαβε επ΄αυτού η ΕΕ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί ώστε να μην υπάρχουν σκληρότερα μέτρα, τόνισε: «Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν την διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες».

   Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση για τη σταθερότητα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όπως ισχύει και όχι όπως θα μπορούσε να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να επρόκειτο για πίνακα νεοσουρεαλισμού». Συμπλήρωσε πως «εμείς θα θέλαμε να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «μείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της ζωής της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν». Και προσέθεσε: «Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθά αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Ουδείς έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς διαχρονικά. Κατά συνέπεια με νηφαλιότητα πάντοτε, αλλά είναι καλό αυτό να μην παρεξηγείται. Το ότι εμείς δεν φερόμαστε σαν βαλκανικός ταραξίας δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα. Εμείς είμαστε μία σοβαρή, στέρεη, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα».

Ως προς τη δυνατότητα μίας σοβαρής συζήτησης με την Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει σοβαρά μαζί μας, τονίζοντας ότι «πλαίσιο διαλόγου δεν μπορεί να είναι το πλαίσιο νεοσουρεαλιστικών διεκδικήσεων οι οποίες εκφράζονται ως πίνακας και φωτογραφίζονται για να αποσταλούν εμμέσως ως μήνυμα στην Ελλάδα»

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε επίσης ότι για να γίνει μία συνάντηση πρέπει να είναι και επωφελής βάσει ενός σοβαρού πλαισίου. «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων», τόνισε και σημείωσε: «Σαφώς θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωπος με τον οποίο συνδέομαι και φιλικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;».

   Δεν θα είμαστε επιεικείς ερμηνευτές, θα είμαστε ακριβείς παρατηρητές στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Aπαντώτας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποδοχή της από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Τόνισε και ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υποχρεωθεί η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη συμφωνία διευκρινίζοντας ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε παρεκκλίσεις», όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε στον κ. Ντιμιτρόφ, καθώς, όπως είπε, διακρίνει από την άλλη πλευρά μία προσπάθεια να την εφαρμόσει αλλά και κάποιες αντιστάσεις τού εκεί κρατικού μηχανισμού. «Δεν θα είμαστε επιεικείς ερμηνευτές, θα είμαστε ακριβείς παρατηρητές» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» σε περίπτωση που τεθεί τον Οκτώβριο στην ΕΕ εκ νέου θέμα ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Εάν έχουν τηρήσει τα συμφωνημένα με αυστηρό τρόπο ερμηνευόμενα». Παράλληλα επισήμανε ότι «βεβαίως θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε μία καινούρια σχέση, αλλά βεβαίως να καταβληθεί και το κεφάλαιο καλής θέλησης και αξιοπιστίας από την άλλη πλευρά. Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει. Εμείς είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Θα εξάγουμε αυτή την ευρωπαϊκή αντίληψη και στις γειτονικές μας χώρες, αλλά πρέπει και αυτές να συμμεριστούν αυτή την αντίληψη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here