Δραματικές εξελίξεις στη Βαρκελώνη-Ανεξαρτησία της Καταλονίας κήρυξε η τοπική Βουλή-Ραχόι: Η νομιμότητα θα αποκατασταθεί-Ήρε την αυτονομία η Γερουσία

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Ισπανία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής με τις ψήφους των εθνικιστών.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Το ψήφισμα, που υπερψηφίσθηκε από 70 βουλευτές, ενώ 10 ψήφισαν κατά και δύο λευκ, σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος., ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Αντιδρώντας με μήνυμα στο twitter ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάο Ραχόι, ζήτησε από όλους τους Ισπανούς ηρεμία και υποσχέθηκε ότι το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.

Λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους δήλωσε : «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας»

Την ίδια ώρα, η ολομέλεια της ισπανικής Γερουσίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

Την ίδια στιγμή διαδηλωτές πανηγύριζαν στους δρόμους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here