Προσφυγικό: Χαμένη στην ακροδεξιά «μετάφραση» η κυβέρνηση-Πόρτα από Περιφερειάρχες σε χώρους υποδοχής-Αγοραστός: «Πρώτα ο Ελληνας»

Χαμένη ανάμεσα στην ακροδεξιά ρητορεία και πολιτική της, για το προσφυγικό παραμένει η κυβέρνηση, που δείχνει ανίκανη να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, άγεται και φέρεται από τους θιασώτες  του δόγματος «νόμος και τάξη». Παραμένει αμήχανος και φανερά αιφνιδιασμένος ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να αρθρώσει ένα συνολικό πολιτικό λόγο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, δεν έχει τολμήσει ακόμη να φέρει τι θέμα σε επίπεδο κορυφής στην ΕΕ, απαιτώντας πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με δίκαιη κατανομή βαρών και αλλαγή του κανονισμού ασύλου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι οι περιφερειάρχες, που όλοι πλην ενός, προέρχονται από τη ΝΔ, αρνήθηκαν να δώσουν στήριξη στο αίτημα της κυβέρνησης για ανεύρεση χώρων υποδοχής των προσφύγων, απαιτώντας, με περίεργη, σχεδόν ξενοφοβική γλώσσα να κλείσουμε τα σύνορα και να ζητήσουμε χρηματα από ΕΕ για τους Ελληνας. Π΄ρώτα ο Ελληνα» δήλωσε με περηφάνια ο κ. Αγοραστός στην Ενωση Περιφερειών, καταδεικνύοντας το κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση.

Μέσα στο κλίμα αυτό, πραγματοποιήθηκε άλλη μιία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό ζήτημα. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης  Χρυσοχοϊδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, εκτός από την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, συζητήθηκε και η οργάνωση των χώρων υποδοχής.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την άρνηση και ξενοφοβική αντιμετώπιση αιρετών και φορέων να συνδράμουν. Η στάση τους εξηγείται πλήρως, αφού η ΝΔ την εξέθρεψε από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Γι αυτό και επιστρατεύεται το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα εμπλακεί στη διαδικασία για «τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Παράλληλα, τη δημόσια επικοινωνία για το θέμα αναλαμβάνει, πλέον, ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί και ως μερική «υποβάθμιση» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είχε μέχρι στιγμής αυτόν τον ρόλο.

«Οχι» από τις Περιφέρειες

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία νέων δομών – στρατοπέδων, ζητώντας, ένα «αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό / μεταναστευτικό».

Η ΕΝΠΕ, εμμέσως πλην σαφώς, ασκεί κριτική εκ δεξιών στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας περίεργη γλώσσα και κάνοντας σαφές ότι βλέπει το προσφυγικό ως μια ευκαιρία να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Οι περιφέρειες, παράλληλα, θέλουν αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ταχύτερη επαναπροώθηση των προσφύγων, ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Περιφερειών το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στους εξής άξονες δράσης:

  • Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
  • Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
  • Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
  • Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ
  • Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της
  • Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
  • Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
  • Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για «συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία» και φόβους για «φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», ενώ ξεκαθάρισε ότι βλέπει το προσφυγικό ως μια ευκαιρία να αποσπάει η χώρα περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Έλληνες. «Πρώτα ο Έλληνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του Κώστα Αγοραστού: «Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας».

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πως τόσο ο ίδιος όσο και η συντριπτική πλειονότητα των περιφερειαρχών κέρδισαν στις πρόσφατες εκλογές με την άμεση στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Αναζητούνται τουριστικά καταλύματα και άδεια κτίρια

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση:

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 20 κλινών, να είναι έτοιμα προς χρήση και να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Επίσης, να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος ορίζονται τα δώδεκα ευρώ ανά ωφελούμενο ανά ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά τη σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here