4η Βιομηχανική Επανάσταση: Το μέλλον από διαφορετική οπτική γωνία

Του Γιάννη Μισύρη

Την Πέμπτη 19/12/2019 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) στο Ξενοδοχείο Hilton. Ο Σ.Ε.Β. διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ως ανεξάρτητος και υπεύθυνος εκπρόσωπος της ιδιωτικής οικονομίας.

Το Βιομηχανικό Συνέδριο του Σ.Ε.Β. με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» έλαβε  χώρα εν μέσω των θεμελιωδών αλλαγών που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η Ευρώπη ήδη υιοθετεί νέες τεχνολογίες, μοντέλα λειτουργίας, κουλτούρα, υπό το πρίσμα ολοκληρωμένων στρατηγικών. Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει αλλά και πολύ δρόμο να καλύψει. Το βιομηχανικό συνέδριο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κινητοποίησης όλων (πολιτεία, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, έρευνα) για μια περισσότερο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία μέσω της τεχνολογικής και ψηφιακής αναβάθμισης.

Στο βιομηχανικό συνέδριο, 30 ομιλητές σε 5 ενότητες συζήτησαν για τις τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού, τις προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική βιομηχανία, τις συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ παραγωγικών δικτύων, τα οικοσυστημάτα καινοτομίας, και τα εργαλεία χρηματοδότησης επενδύσεων. Επίσης, ο Σ.Ε.Β. παρουσίασε την πρόταση του για ένα εθνικό πρόγραμμα «Βιομηχανία 4.0», καθώς και το μοντέλο συνεργασίας βιομηχανίας και πολιτείας για την ταχεία υλοποίηση του.

Ένα 4ετές πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξ ημισείας από δημόσιου πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια, και θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, περιλαμβάνει η πρόταση του Σ.Ε.Β. για την εθνική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα όσον αφορά την αποκαλούμενη Βιομηχανία 4.0.

Οι σχετικοί όροι που χρησιμοποιούνται και περιγράφουν τις νέες άυλες υπηρεσίες και συστήματα είναι οι εξής: το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), το Διαδίκτυο των Υπηρεσιών (Internet of Services – IoS), η Προηγµένη Βιοµηχανία (Advanced Manufacturing), το «έξυπνο εργοστάσιο» (smart factory). Σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες όπως ο αυτοµατισµός, τα µαζικά δεδοµένα (big data), το υπολογιστικό νέφος, η τρισδιάστατη εκτύπωση και κυρίως η τεχνητή νοηµοσύνη, η οποία χρησιµοποιείται από τον καθέναν µας καθηµερινά όταν γκουγκλάρουµε στο ∆ιαδίκτυο, είναι ήδη εδώ και διαµορφώνει την καθηµερινότητά µας. Είναι φανερό πως ο κόσμος εισέρχεται πλέον σε μία νέα εποχή καταιγιστικών τεχνολογικών αλλαγών και καλείται να προσαρμοστεί.

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το πρίσμα των εξελίξεων και να μετεξελιχθεί άμεσα. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά οφέλη της κάθε περιφέρειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει το επίπεδο  διαβίωσης των πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here