Υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε μία γεμάτη αίθουσα στο Ζάππειο και παρουσία πολλών πολιτικών οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μπένιαμιν Νετανιάχου και του Νίκου Αναστασιάδη.

Τριπλή η διάσταση του EastMed

Κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην τριπλή σημασία που έχει ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική και είναι ένας από τους από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή.

«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει μήνυμα και προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοικτή για όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τη συμφωνία θα υπογράψει σύντομα και η Ιταλία και υπογράμμισε ότι «δεν υπογράψαμε απλώς μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε την στρατηγική συμμαχία των χωρών μας».

Ιστορικό γεγονός με τεράστια γεωπολιτική αξία

Την ιστορική σημασία του έργου ανέδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι ο EastMed επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των τριών χωρών έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό.

«Ο αγωγός έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου. Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» είπε στέλνοντας μήνυμα και προς την Άγκυρα.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι η ανακάλυψή τους στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here