Σεμινάριο Ιστορίας για τα Δεκεμβριανά, με τον Μεν. Χαραλαμπίδη-23/2

 

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας που λαμβάνει χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς («Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά,  23 Φεβρουαρίου, 7.15 μ.μ.) ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα παρουσιάσει το θέμα: «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας και οι εικόνες της». 

Θα προβληθεί αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τα βρετανικά αρχεία και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο εμφύλιος σπαραγμός της δεκαετίας του ’40 καθόρισε όλη την μεταπολεμική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας και σφράγισε  τις πολιτικές εξελίξεις.  Έως και σήμερα επιβιώνει ο απόηχος εκείνων των αντιθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τη ναζιστική Κατοχή, ξέσπασε «η Μάχη της Αθήνας», η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα. Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε ήδη διαφανεί τα χρόνια της Κατοχής, οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου.

Παρότι πέρασαν 73 χρόνια από εκείνα τα τραγικά γεγονότα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενώ συγκροτήθηκαν ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά που δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη αποτίμηση, απαλλαγμένη από τα ιδεολογικά φίλτρα και τις πολιτικές προκαταλήψεις.

Ακριβώς αυτή την ψύχραιμη αποτίμηση θα αποπειραθούμε να κάνουμε στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας με τη συνδρομή του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη…

Βλάσης Αγτζίδης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here