Aχτσιόγλου: Ως το τέλος 2017 θα έχουν δοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις-Εντός τριμήνου οι νέες-ΝΔ, ΣΕΒ δεν θέλουν συλλογικές συμβάσεις

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μέσα στον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου, ενώ οι νέες θα απονέμονται εντός τριμήνου. 

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή της στην Ημερησία, έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ενώ όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου επιβεβαίωσε την πάγια θέση της κυβέρνησης  για το διοικητικό μηχανισμό προέγκρισης.

Επιτίθεται τέλος στον ΕΒ, τη ΝΔ και άλλους τεχνοκράτες που προωθούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε βάρος των συλλογικών, με στόχο όπως είπε να πλήξουν την συλλογική αυτονομία των εργαζομένων και να επιβάλουν τις ατομικές συμβάσεις.

Αναλυτικά:

Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως η ύπαρξη ενός διοικητικού μηχανισμού προληπτικού ελέγχου των ομαδικών απολύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» επισημαίνει.

Τη θέση αυτή- σημειώνει η υπουργός Εργασίας -επιβεβαίωσε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζοντας πως δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο η εθνική νομοθετική ρύθμιση, που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις.

Όπως αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου, «το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο εξαίρεσής της από την εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου», όπως προβλέπει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Η υπουργός προσθέτει ότι «ο ΣΕΒ, δήθεν ουδέτεροι τεχνοκράτες και συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ., υπερασπίζονται τις επιχειρησιακές ΣΣΕ έναντι των κλαδικών». Απώτερος στόχος των δυνάμεων αυτών, σύμφωνα με την ίδια, «είναι η πλήρης εξουδετέρωση του μηχανισμού της συλλογικής αυτονομίας, η αποδυνάμωση όλων των ΣΣΕ και, τελικά, η επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, με δυσμενέστατους όρους για τους εργαζόμενους».

Η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι στόχος του υπουργείου είναι η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεταξύ αυτών και των συνταξιούχων. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει, «έχουμε επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, ώστε, μέχρι το τέλος του 2017, όχι μόνο να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και κάθε νέα σύνταξη να απονέμεται εντός τριμήνου».

Ερωτηθείσα για το φαινόμενο των «εγκλωβισμένων» εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, η κ. Αχτσιόγλου απαντά ότι, εκτός από την πολιτική, οικονομική και νομική υποστήριξη χιλιάδων εργαζομένων αυτό το διάστημα (Μαρινόπουλος, Athens Ledra, Καρυπίδης, Λιπάσματα Καβάλας), «πρόκειται να θέσουμε σε εφαρμογή, στις αρχές του 2017, ένα σχέδιο δράσης με πολιτικές που θα στοχεύουν στην προετοιμασία και τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης μίας επιχείρησης είτε αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό της είτε την εξυγίανσή της, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών τόσο στο εργατικό δυναμικό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here