Aσφυξία στην Ειδομένη με 9.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Αλλοι 6.000 στα νησιά και 2.100 στον Πειραιά

 

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(B. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Η κατάσταση στην Ειδομένη ξεπερνά τα όρια του δράματος. Πάνω από 9.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβισθεί και στοιβάζονται στην ουδέτερη ζώνη μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή άλλοι 6.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι παραμένουν στα νησιά, αναμένοντας την μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι 4.000 από αυτούς παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. 

Την ίδια στιγμή, άλλα περίπου 2.100 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Αρκετοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες

Μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων αναφέρουν ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν με τρόφιμα ή νερό να τα παραδίδουν στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων στην πύλη Ε-1, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα.

Σημείωναν δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πάνες, κουτιά γάλακτος, φρούτα, μπουκάλια με νερό και μπισκότα.

Η συλλογή ειδών από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά γίνεται στα εξής σημεία:

  • Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, Πειραιάς, ΤΚ 18532, τηλ. 210 4123952, 10:00-21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής
  • Μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης, Τομπάζη 13-15, Πειραιάς, ΤΚ 18536, δίπλα στον ‘Αγιο Νικόλαο στο λιμάνι, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.

 

Ακινητοποιημένα και τα τρένα στην Ειδομένη

Τέσσερα τρένα του ΟΣΕ βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ειδομένη, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των επεισοδίων που έγιναν τη Δευτέρα.

Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

 

 

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς, αλλά και αυτούς που αναμένεται να φτάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1.046 άτομα.

Το βράδυ της Δευτέρας, λεωφορεία του ΟΑΣΑ μετέφεραν πρόσφυγες τόσο από το λιμάνι του Πειραιά όσο και από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here