To Aρδην γίνεται κίνημα

Το Άρδην θα πραγματοποιήσει την Πρώτη πανελλαδική του συνδιάσκεψη το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016. Θα γίνει παρουσίαση των θέσεων του Κινήματος και των άμεσων πολιτικών και οργανωτικών του στόχων.

«Επιχειρούμε ένα άλμα το οποίο δεν σκοπεύει απλά και μόνο στη διαμόρφωση ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου πολιτικού σχήματος, αλλά κατεξοχήν, στη διατύπωση των όρων που θα καθορίσουν την ελληνική πολιτική ζωή στον αιώνα που διανύουμε, και την ίδια την μοίρα του τόπου μας. Και είναι η στιγμή που μια μικρή ζύμη πρέπει και μπορεί να γονιμοποιήσει το σύνολο του λαϊκού σώματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Γιατί σήμερα;

Απαντώντας στην ανάγκη δημιουργίας του κινήματος αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

Η αντικειμενική πραγματικότητα της χώρας, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 –την πανηγυρική αποκαθήλωση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και της μεταπολίτευσης, μέσα από το σκάνδαλο Κοσκωτά–, έθετε ήδη την ανάγκη για μια νέα πολιτική πραγματικότητα, για έναν νέο πολιτικό πόλο στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει με πάμπολλες αφορμές, οι διεθνείς εξελίξεις –κατάρρευση του ανατολικού στρατοπέδου και αμερικανική μονοπολική παγκοσμιοποίηση–, επέτρεψαν την διαιώνιση του μεταπολιτευτικού σκηνικού, για άλλα είκοσι πέντε χρόνια. Με αποτελέσματα τραγικά. Αποβιομηχάνιση, παρασιτισμός, εθνομηδενιστικός ευρωπαϊσμός, κοινωνική αποσύνθεση.

Έπρεπε, δυστυχώς, να φτάσουμε μέχρι το 2016, ώστε να καταδειχθεί, στα μάτια όλων, πως οι κυρίαρχες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης μεταβλήθηκαν σε μια κυριολεκτικώς θανάσιμη υποθήκη για την ίδια την επιβίωση της χώρας. Η μεταπολίτευση καταρρέει με πάταγο, αλλά κινδυνεύει να συμπαρασύρει μαζί της την ίδια την χώρα και τον ελληνισμό.

Σήμερα, λοιπόν, μπροστά στο χάσμα που άνοιξε η ιστορία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, η συγκρότηση ενός δημοκρατικού πατριωτικού πόλου που θα θέσει στο πολιτικό προσκήνιο την ανάγκη ενός νέου οράματος, ικανού να συνεγείρει και να διασώσει τον ελληνισμό.  Και σήμερα, αυτό το εγχείρημα καθίσταται πλέον εφικτό. Γιατί πλέον, τελείωσαν τα ψέματα, ο παρασιτισμός καταρρέει, οι νέοι τρέπονται σε φυγή, η γερμανική Ευρώπη απαιτεί την ολοκληρωτική υποδούλωσή μας, και η νεοθωμανική Τουρκία την ακύρωση του ’21 και όχι μόνο της Λωζάννης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για «χαζοχαρούμενους» ευρωπαϊσμούς, ούτε για εναγκαλισμούς με τους «Τούρκους εργάτες αδέλφια μας».

Το μόνο ερώτημα είναι, όχι εάν αυτή η νέα συνείδηση θα οδηγήσει και σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα, αλλά το πόσο γρήγορα θα συντελεστεί η συνειδητοποίηση και η αλλαγή. Γιατί αυτή η νέα προσπάθεια δεν θα πρέπει να αποτελέσει ένα απλό κύκνειο άσμα του ελληνισμού, όσο αγωνιστικό και να είναι αυτό, αλλά μια νέα αφετηρία. Και επειδή, αφήσαμε άλυτα αναρίθμητα προβλήματα – αιώνων, αλλά και εντελώς πρόσφατα– είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το εγχείρημα να είναι ένα εγχείρημα καθολικό. Να έχει ως όραμά του, κυριολεκτικά, την αναγέννηση του ελληνισμού.

Εκεί που φθάσαμε, ακόμα και η… διάσωση των συντάξεων, απαιτεί την διαμόρφωση ενός τέτοιου οράματος. Αυτό το νόημα έχει το «όλα ή τίποτα» που τόσο συχνά επαναλαμβάνουμε. Δεν μπορείς να λύσεις τα μικρότερα, αν δεν απαντάς στα μεγαλύτερα. Είναι δηλαδή, η στιγμή μιας αναγκαίας επαναστατικής ανασύνθεσης της κοινωνίας μας.

Γι’ αυτό, και σήμερα επιχειρούμε ένα άλμα το οποίο δεν σκοπεύει απλά και μόνο στη διαμόρφωση ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου πολιτικού σχήματος, αλλά κατεξοχήν, στη διατύπωση των όρων που θα καθορίσουν την ελληνική πολιτική ζωή στον αιώνα που διανύουμε, και την ίδια την μοίρα του τόπου μας. Και είναι η στιγμή που μια μικρή ζύμη πρέπει και μπορεί να γονιμοποιήσει το σύνολο του λαϊκού σώματος.

Το κίνημα Άρδην θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12:00 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) οι:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, επικεφαλής του κινήματος

Κώστας Δαμαβολίτης, τέως βουλευτής

Κώστας Καραΐσκος, εκπαιδευτικός, εκδότης εφ. Αντιφωνητής και

δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής.

Γιώργος Ρακκάς, πολιτικός επιστήμονας, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονικέων

Σταύρος Πνευματικάκης, μηχανικός, εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης «Κοινοτικόν», που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και του Αρδην Πάτρας

Η αίθουσα που θα λάβει χώρο η συνδιάσκεψη το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, είναι το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη 1Α).. Η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here