Aνοιχτά τη Δευτέρα τα Γ.Α.Κ  Μαγνησίας

 

 

Μετά την ανταπόκριση που είχε πέρσι τον Ιούνιο ο θεσμός του Open Day, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας το επαναλαμβάνουν και θα είναι ανοικτά για το κοινό τη Δευτέρα 7 Μαρτίου όλη την ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τα διακρίνει, είναι μια προσπάθεια να έλθουν πιο κοντά στην τοπική κοινωνία, να γνωστοποιήσουν τους θησαυρούς ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα το συναρπαστικό χώρο της αρχειακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να ανακαλύψει την αξία των αρχείων και τον πλούτο των πληροφοριών τους.

Τα αρχεία, ως γνωστό, είναι δημόσιο αγαθό και γι’ αυτό πρέπει να είναι ανοικτά στον πολίτη, όχι μόνο στους ερευνητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Επίσης έχουν διττή ιδιότητα η οποία λανθάνει ορισμένες φορές. Εκτός από τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα (ως πρωτογενείς πηγές για την ιστορική έρευνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας), έχουν και τεκμηριωτική αξία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των πολιτών έναντι του κράτους και των άλλων συμπολιτών.

Οι αρχειακές συλλογές των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας χρονολογούνται κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, οι δε προσκτήσεις συνεχώς αυξάνονται φωτίζοντας πολλές πλευρές της δραστηριότητας των κατοίκων, φτάνοντας και σε χρονικές περιόδους που ήταν εξαιρετικά δύσκολες ως προς την ανάγνωσή τους. Στόχος είναι να αναδειχθούν και προβληθούν αρχεία που αφορούν και τη σύγχρονη εποχή. Η μελέτη αυτή γίνεται στο Αναγνωστήριο της υπηρεσίας (Μαγνήτων και Σπυρίδη) καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, αλλά και μέσω του διαδικτύου όπου χάρη στο λογισμικό πρόγραμμα @ρχειομνήμων έχουν αναρτηθεί ψηφιακά αντίγραφα ορισμένων αρχείων.

Γι’ αυτό το λόγο τη Δευτέρα 7 Μαρτίου προσκαλούν τους πολίτες να τα επισκεφτούν στο φιλόξενο χώρο τους, στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα ξεναγηθούν στους μοναδικούς θησαυρούς των αρχείων και τις νέες προσκτήσεις, θα δουν σπάνια τεκμήρια που φυλάσσονται εκεί, θα ενημερωθούν για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες της υπηρεσίας, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τις εκδόσεις της, την ψηφιοποίηση των αρχειακών της συλλογών, τις εκδηλώσεις της, τις συνεργασίες με άλλους φορείς κ.λπ. Επίσης στο χώρο του Αναγνωστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα 4 ιστορικά ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει με ίδια μέσα και αφιλοκερδώς για σημαντικά θέματα και επιχειρήσεις του παρελθόντος, τα αρχεία των οποίων ανήκουν στα Γ.Α.Κ.: τον εξαγωγικό οίκο της οικογένειας Παπαθανασίου στην Αγριά Πηλίου, τη βολιώτικη ποτοποιϊα Ψιώτα, τη βιομηχανία ζυμαρικών «Σκαρίμβας-Ντεβέτα» και το σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου.

Ο χώρος των αρχείων είναι πολύ γοητευτικός όχι μόνο για τους αρχειονόμους και τους ιστορικούς, αλλά για όλους τους πολίτες. Τα αρχεία είναι η μνήμη των ανθρώπων κάθε τόπου, αποτελούν δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους και γι’ αυτό η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Χάρη στα «ανοιχτά αρχεία» εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών. Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου τα Γ.Α.Κ. θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 45833 / 72578

Πληροφορίες: Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here