Ερευνα στις φυλακές μετά την αιματηρή συμπλοκή με δύο νεκρούς και 18 τραυματίες

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στις φυλακές Κορυδαλλού. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες μιλούν για δύο νεκρούς -πακιστανικής καταγωγής- και 18 τραυματίες ως αποτέλεσμα επεισοδίων που ξέσπασαν ανάμεσα σε τρεις ομάδες  Αλβανών, Αράβων και Πακιστανών κρατουμένων.

Πέντε έγκλειστοι είναι σοβαρά τραυματισμένοι , δύο εκ των οποίων χειρουργήθηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας , ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες διακομίστηκαν στο Τζάνειο και στο Γεννηματάς. Σύμφωνα με σωφρονιστικούς  υπαλλήλους,  η συμπλοκή ξέσπασε  στην Γ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται ποινικοί, αμέσως μετά το βραδινό φαγητό και πριν οι κρατούμενοι μπουν στα κελιά τους.  Ομάδες Αλβανών και Αράβων κρατουμένων επιτέθηκαν με αυτοσχέδια μαχαίρια σε ομάδα Πακιστανών κρατουμένων. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης συνολικά συνεπλάκησαν 22 άτομα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αφορμή για την οποία έγινε η σύρραξη αλλά και τα πρόσωπα των ενόχων, ενώ διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα.

«Εκφράζω τη μεγάλη μου θλίψη», ανέφερε ο κ.Παρασκευόπουλος από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μετέβη με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, «για τις δυο ζωές που χάθηκαν και τους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτός από τους δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δύο Πακιστανούς, έχουμε επίσης 18 τραυματίες από τους οποίους πέντε άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένα , δύο μάλιστα χεριουργήθηκαν και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία θα ερευνήσει τα αίτια , τα οποία προς το παρόν δεν είναι γνωστά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης  αυτό που κυρίως προέχει είναι να εξεταστούν οι συνθήκες  που οδήγησαν στη συμπλοκή  και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί  η αφορμή του περιστατικού. «Νομίζω», είπε,  «ότι σημασία έχει λιγότερο η αφορμή της σύρραξης που έγινε ανάμεσα σε τρεις ομάδες κρατουμένων και περισσότερη σημασία έχουν οι συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους με μικρές αφορμές να εκδηλώνουν τόσο μεγάλη βία. O υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα ».

Αναφερόμενος στο νόμο  4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι’ αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here