92 χρόνια ΑΕΚ – Οκτώ θρύλοι της «Ένωσης» ξετυλίγουν το κουβάρι των αναμνήσεων (video)

Σημαντική η σημερινή ημέρα για την ΑΕΚ, καθώς συμπληρώνει 92 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ δημιούργησε ένα εξαιρετικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οκτώ ζωντανοί θρύλοι της «Ένωσης» που ξετυλίγουν το κουβἀρι των αναμνήσεων.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Σταματιάδη, Στέλιο Σεραφείδη, Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου, Γιώργο Καραφέσκο, Θωμά Μαύρο, Ντούσαν Μπάγεβιτς και Στέλιο Μανωλά.

Παράλληλα, η ΠΑΕ ΑΕΚ «ανέβασε» κείμενο που ξεκινά από το απόσπασμα του πρώτου καταστατικού και καταλήγει στους στόχους για το μέλλον.

Αναλυτικά:

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισην του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους»…

Σαν σήμερα πριν από 92 χρόνια…  Το απόσπασμα του πρώτου καταστατικού με την υπογραφή πάνω από σαράντα εκλεκτών μελών της Κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας όρισε στην ουσία την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως σκιαγραφώντας το όραμα για τη δημιουργία ενός συλλόγου με αναφορά στην προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες.

f140476cfd6b50219f74d9403028ef89_452691

Η ιστορία άρχισε να γράφεται στο κατάστημα αθλητικών ειδών των αδερφών Ιωνά στη Στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου από μία υπερήφανη παρέα προσφύγων και τη συμμετοχή επιφανών Κωνσταντινουπολιτών, όπως ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης Βενιζέλου.

Το καταστατικό κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως. Από εκεί και μετά η ομάδα, που ενσάρκωσε τις μνήμες και τα αθλητικά όνειρα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα, άρχισε να μεγαλώνει και να τους κάνει υπερήφανους με τους τίμιους εντός γηπέδου αγώνες της.

Και τι δεν πέτυχε… Με τον ιδρώτα μιας χούφτας προσφυγόπουλων να φτιάξει πρόχειρα το πρώτο της σπίτι και να το εξελίξει στο ωραιότερο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα. Να δημιουργήσει πολύ γρήγορα μία μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη εντός συνόρων και να αρχίσει να κατακτά τίτλους. Να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου και η μοναδική με συμμετοχή στους «8» και στα τρεις διοργανώσεις της UEFA. Nα σηκώσει ολόκληρη την Ελλάδα στις πλάτες της με το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού αθλητισμού το 1968 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων και περνώντας στο βιβλίο Γκίνες. Να αναδείξει τεράστιες φυσιογνωμίες αθλητών και ποδοσφαιριστών, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να ανατρέψει ήττα με 3-0 στο πρώτο ματς για να προκριθεί στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977. Να παίξει το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα την τριετία των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Να αγωνιστεί στον πόλεμο κόντρα στις βόμβες του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι.

Και πάνω απ’ όλα κατάφερε να αντέξει στα πολύ δύσκολα που επακολούθησαν χάρη στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συνοχή του κόσμου της, που έμεινε κοντά για να την στηρίξει στη μεγάλη επιστροφή.

Και που σήμερα μπορεί να γιορτάζει υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις των τελευταίων ετών τη συμπλήρωση 92 χρόνων από την ίδρυση της αγαπημένης του ομάδας. Να γιορτάζει για μία ΑΕΚ με σιγουριά και σταθερότητα, που της είχε λείψει. Με ξεκάθαρο πλάνο για την ενίσχυση των υποδομών της, για τη δημιουργία μίας ομάδας ανταγωνιστικής, με λόγο και καθοριστική παρουσία στις εξελίξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου να δίνει πρωτοπόρα τη μάχη για την κάθαρση και την εξυγίανση και με το όραμα της επιστροφής στη φυσική της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μία ΑΕΚ η οποία μετά από πολύ καιρό δεν αρκείται στο να στέκεται με υπερηφάνεια και νοσταλγία στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά μπορεί να κοιτάει και πάλι με αισιοδοξία στο μέλλον. Μπορεί και πάλι να λέει ότι το μεγάλο της ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται!

Για την ΑΕΚ του σήμερα τα εφετινά της γενέθλια αποτελούν την απαρχή μίας νέας πορείας. Και υπό προϋποθέσεις, που πολύ σύντομα θα επαληθευτούν, μπορεί να σημάνουν και τη βάση της εκτόξευσης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here