86.000 εκτόπισαν οι πλημμύρες στο Ιράν μετά από χρόνια ανομβρίας

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα την εκκένωση και άλλων πόλεων εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων και των  πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα εδώ και ένα μήνα.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 80, καθώς οι αναπάντεχες πλημμύρες, μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας και ξηρασίας, παρέσυραν φτωχόσπιτα και ΙΧ και πεζούς.
Εν τω μεταξύ προβλέπονται  νέες βροχοπτώσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση -οι βροχές άρχισαν πριν από ένα μήνα από το βορρά αυτής της μεγάλης χώρας, μεταφέρθηκαν στα κεντρικά και τώρα πλήττουν το νότο. (Και το συνορεύον Ιράκ έχει ξαφνικά πρόβλημα με έντονες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα, όπου μάλιστα για να τις αντιμετωπίσουν  άνοιξαν ένα φράγμα και οι Ιρακινοί υποτίμησαν τον κίνδυνο, οπότε ανατράπηκε πορθμείο και πνίγηκαν 75 γυναικόπαιδα στον ποταμό Τίγρη)

Πολλοί κάτοικοι  στην πλούσια -σε πετρέλαιο- επαρχία Χουζεστάν μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές καθώς αξιωματούχοι απελευθέρωσαν νερό από μεγάλα φράγματα ποταμών.

ει εκδοθεί εντολή εκκένωσης και συστήνουμε στις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρυνθούν, όμως ζητάμε από τους άνδρες και τους νέους να παραμείνουν για να μας βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης που ίσως απαιτηθούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Αλλά και στη γειτονική επαρχία Λορεστάν εκκενώθηκαν επτά χωριά που κινδύνευαν από κατολισθήσεις.

Από τις 19 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, έχουν πληγεί περίπου 1.900 πόλεις και χωριά. Εξαιτίας της καταστροφής οι υπηρεσίες αρωγής δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, ενώ 86.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε πρόχειρα καταλύματα.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα αποζημιώσει τους πολίτες, και κυρίως τους γεωργούς, που επλήγησαν από τις πλημμύρες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το βίντεο είναι από το προηγούμενο «κύμα» πλημμυρών:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here