7,9 R: Τον περίμεναν αλλά τους πρόλαβε.

 

Ο φονικός σεισμός των 7,9 ρίχτερ ήταν για τους σεισμολόγους το  χρονικό μιας προαναναγγελθείσας τραγωδίας. Οι σεισμολόγοι  περίμεναν εδώ και καιρό  την εκδήλωση μεγάλου σεισμού στην περιοχή που θα ισοπέδωνε την πόλη. Κι αυτό γιατί το Νεπάλ μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή  ( κτισμένο  πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της  Νότιας Ασίας) δεν είχε  στις οικοδομές του κανένα  αντισεισμικό σχεδιασμό. Μετά τον τρομακτικό σεισμό του 1934 που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τη Κατμαντού, το Νεπάλ έχει καθιερώσει μία μέρα το χρόνο – στα μέσα του Ιανουαρίου-  και τηρούσε την Εθνική Ημέρα Σεισμικής Ασφάλειας στη μνήμη των θυμάτων εκείνου του σεισμού.

Σε μια χώρα  απόλυτης ένδειας όπου  το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο των χιλίων δολαρίων και οι περισσότεροι κάτοικοι  μεταναστεύουν κατά διαστήματα για να δουλέψουν σε ξένες χώρες,   τα σπίτια  που οικοδομούνται στο Νεπάλ  δεν είναι μόνο χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό αλλά αυθαίρετα και φτιαγμένα με  σχεδόν πρωτόγονα μέσα. Ακόμη και μετά το  1994 που θεσπίστηκε καινούργιος οικοδομικός κανονισμός , όπως παραδέχονται επιστήμονες,  αυτός δεν τηρήθηκε καθώς το κράτος δεν είχε ούτε τα μέσα ούτε τη βούληση για να τον εφαρμόσει.

Με πόλη φάντασμα  μοιάζει  τώρα η Κατμαντού.  Δέκα ημέρες  μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ  οι κάτοικοι του Νεπάλ, άστεγοι οι περισσότεροι,  έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια έρημη κατεστραμμένη πόλη. Χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς  βοήθεια  από πουθενά.  Χωρίς σάκους για την μεταφορά  των σορών των θυμάτων. Σε απόγνωση και η κυβέρνηση του Νεπάλ που διεμήνυσε στα ξένα συνεργεία διάσωσης να φύγουν από τη χώρα  καθώς δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε πλέον. Οι όποιες επιχειρήσεις από δω και πέρα  θα συνεχιστούν από τα τοπικά  συνεργεία διάσωσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στα  φτωχά ορεινά χωριά έξω από την πρωτεύουσα. Εκεί τα σπίτια   είναι παλιές κατασκευές, φτιαγμένα  με ξύλα και τούβλα και η δυνατότητα πρόσβασης  σχεδόν αδύνατη.  Γι αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί  ακόμη ο  ακριβής αριθμός των νεκρών.  Μέχρι στιγμής, πάντως, ο  απολογισμός  έχει φτάσει τους 7.276 νεκρούς.
Η κυβέρνηση  του Νεπάλ  το περασμένο Σάββατο 2 Μαίου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλες ελπίδες για εντοπισμό ζωντανών στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος για να διαψευστεί λίγο αργότερα.   Σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό έναν άνδρα 101 ετών, που είχε θαφτεί σ τα ερείπια του σπιτιού του  που κατέρρευσε έπειτα από το σεισμό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο υπέργηρος εντοπίστηκε οχτώ ημέρες μετά από την δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.  Πρόκειται για τον  Φούντσου Ταμάνγκ  που φέρει μόνο ελαφρά τραύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του σπιτιού τους, αν και δεν είναι ακριβής ο χρόνος της διάσωσης. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία σε συνεργασία με τον στρατό ανέσυραν ζωντανούς τρεις ανθρώπους από τα συντρίμμια του σπιτιού τους στην περιοχή Σιντουπαλτσόκ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, η οποία είναι μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here