Το 77% των Ελβετών είπε όχι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στο σημερινό δημοψήφισμα της Ελβετίας για να χορηγείται επίδομα περίπου 2.300 ευρώ (2500 ελβετικά φράγκα)  η απάντηση των Ελβετών ήταν κατηγορηματικά όχι -όπως εξάλλου ήταν και αναμενόμενο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και για άλλους λόγους.

Το ποσό αυτό ακούγεται εντυπωσιακό στην Ελλάδα, όμως για την Ελβετία σημαίνει «απλά επιβιώνω», αφού είναι δυσκολο να βρεις π.χ. σπίτι με νοίκι χαμηλότερο από 1.200 ευρώ και το καλάθι της νοικοκυράς γεμίζει δυσκολότερα (5 ευρώ το ψωμί το κιλό, μισό ευρώ το αβγό, 8 ευρώ τα τσιγάρα, τι διαδίκτυο στα 50 ευρω το μήνα κ.λπ)

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, να χροηγείται άσυλο πιο γρήγορα στους πρόσφυγες,  η απάντηση ήταν ναι σε ποσοστό 67% (το «όχι» ήταν κυρίως από εκείνους που έλεγαν στις δημοσκοπήσεις ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται περισσότερα κι από τους ελβετούς πολίτες).

Οσο για το τρίτο βασικό ερώτημα (ήταν και άλλα τρία ζητήματα πολύ τοπικού και ειδικού χαρακτήρα) αφορούσε στο  να επιτραπεί ο πρεμφυτευτικός  γονιδιακός έλεγχος στα έμβρυα όσων γονέων είναι φορείς κληρονομικών νοσημάτων και η απάντηση ήταν ναι σε ποσοστό 62,4% (το «όχι» ήταν από εκείνους που θεωρούν την εξέταση έμμεσα ευγονική)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here