Πρώτη καταδικαστική απόφαση στα ελληνικά χρονικά για δημοσίευση είδησης hoax

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση σε βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος αναδημοσίευσε παραπλανητικό ρεπορτάζ (δηλ. είδηση hoax) στο ίντερνετ.

H υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, έπειτα απο καταγγελία αστυνομικού που είχε διαβάσει τη συγκεκριμένη είδηση, η οποία έφερε τον τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων».

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης ιστοσελίδας με θέματα για γονείς, καταδικάστηκε (ερήμην) από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας, καθώς κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, αλλά και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ.

H εν λόγω ψευδής είδηση πρωτοεμφανίστηκε το 2009, κι έκτοτε αναδημοσιεύεται με μικροαλλαγές, αναλόγως του σάιτ ή του μπλογκ που την αναδημοσιεύει.

Βασικός κορμός της «είδησης» είναι η ιστορία της μικρής Μαιρούλας, η οποία έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», τονίζεται στο άρθρο, όπου μάλιστα φιλοξενούνται και οι δηλώσεις ορισμένων ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here