Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής

Στερείστε στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και διερωτήθηκε τι εννοεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτείνει ως εναλλακτική τις «περικοπές δαπανών», για να προσθέσει ότι εννοεί περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως και απολύσεις.

«Θέλετε όλοι να ξεχάσουμε ότι, επί δεκαετίες, τα ταμεία λεηλατήθηκαν;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα εξόκειλε στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ακόμη, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Ζητάτε εκλογές, επειδή έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας. Ζητάτε εκλογές χωρίς να έχετε να προσθέσετε τίποτε διαφορετικό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής», συνέχισε ο πρωθυπουργός.» Ερχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα».

Για την διαπραγμάτευση είπε ότι αύριο είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς στο Εurogroup για πρώτη φορά έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  Ενω εσείς μέχρι πριν λίγο καιρό μας λέγατε ότι αρκούσε ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους.

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα πρόταση συνεννόησης με την αντιπολίτευση για «κοινή εθνική στάση» στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ωστόσο δεν απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην στάση του Σόιμπλε στο Eurogroup εκφράζοντας την ευχή να είναι ίδια με εκείνη που διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Πρέπει να αποφασίσετε εάν οδηγούμε τη χώρα σε Grexit ή εάν έχουμε γονατίσει στους δανειστές». Δεν μπορείτε να λέτε τις μονές μέρες ότι είμαστε ταξικοί αποστάτες και τις ζυγές ιδεοληπτικοί αριστεριστές, τόνισε.

«Το ασφαλιστικό σχέδιο που ψηφίζουμε, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη.Και τολμάνε κάποιοι σήμερα να καταστροφολογούν και να κινδυνολογούν. Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζούσατε εσείς όλα αυτά τα χρόνια; Και σήμερα τηρούμε άλλη μια δέσμευση μας. Προχωράμε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να μειώσουμε τις κύριες συντάξεις»,  τόνισε.

Αλλα σημεία της ομιλίας του:

Η δέσμευση μας απέναντι στον ελληνικό λαό ήταν ότι θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία χωρίς να υποχωρήσουμε σε νέες παράλογες απαιτήσεις.

Εμείς τιμήσαμε την πρώτη εντολή, μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε και αμέσως μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία  και είπαμε στον ελληνικό λαό: Αυτά καταφέραμε, έλα να μας κρίνεις».

 1. Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατέψουμε τους δανειολήπτες που είδαν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης.

  Με την παρέμβαση μας το 98% των φορολογούμενων θα έχει ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές και άρα ελάφρυνση σε σχέση με τις σημερινές εισφορές.

  Για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, μέχρι το 2021, για εισόδημα από 7 έως 13.000 ευρώ – δηλαδή για το 90% των αυτοαπασχολουμένων.

  Ένας νέος μηχανικός,ασφαλισμένος μετά το 1993,για 10 έτη ασφάλισης & εισόδημα 7.000 ευρώ πλήρωνε 576 ευρώ το μήνα. Σήμερα 232 ευρώ.

  Δεν έχουμε κανένα λόγο να ακολουθήσουμε την καταστροφολογία των αντιπάλων μας. Εμείς κοιτάμε μπροστά και εργαζόμαστε σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η διαπραγμάτευση. Το άλλο είναι να περάσει η Ελλάδα από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε ανάπτυξη. Έχει μπει σε εφαρμογή και θα «τρέξει» περισσότερο μετά την αξιολόγηση. Θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με αύξηση των κοινωνικών παροχών στην πρώτη ευκαιρία, με στήριξη της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «το πλεόνασμα το πιάσαμε το 2015 γιατί για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Αυτό είναι το εναλλακτικό μας σχέδιο και όχι οι περικοπές που είναι το δικό σας».

  «Η ανάπτυξη θα έχει κοινωνικό πρόσημο», επεσήμανε και σημείωσε πως «διαμορφώνουμε ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και για την προστασία της εργασίας. Καταφέραμε να είμαστε πρώτοι στοΕΣΠΑ. Έχουμε στενή συνεργασία για το πακέτο Γιούνκερ και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στη χώρα η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)».

  Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ανακοίνωσε ότι «στον αναπτυξιακό νόμο προτείνουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη σε όσους προχωρήσουν σε επιχειρήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ». «Πρέπει να επιμείνουμε στην κατεύθυνση παραγωγής νέου πλούτου και της εργασίας, γιατί αν η λύση είναι οι απολύσεις, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι νεοφιλελεύθερες εμμονές για απολύσεις που ποτέ δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε και συνέστησε απευθυνόμενος στην ΝΔ: «ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ανακοίνωσε ότι «στον αναπτυξιακό νόμο προτείνουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη σε όσους προχωρήσουν σε επιχειρήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ». «Πρέπει να επιμείνουμε στην κατεύθυνση παραγωγής νέου πλούτου και της εργασίας, γιατί αν η λύση είναι οι απολύσεις, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι νεοφιλελεύθερες εμμονές για απολύσεις που ποτέ δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε και συνέστησε απευθυνόμενος στην ΝΔ: «ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here