Συναυλία στα ερείπια της Παλμύρας από τον Ρώσο συνθέτη Βαλέρι Γκέργκιεφ

Συναυλία στο χώρο του αμφιθεάτρου της αρχαίας Παλμύρας δίνει σήμερα ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης Βαλέρι Γκέργκιεφ, όπου θα διευθύνει τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Συριακού στρατού.

Ο τίτλος της μουσικής παράστασης είναι «Προσευχή για την Παλμύρα. Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη».

Η πόλη της Παλμύρας, η οποία έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, παρέμενε υπό τον έλεγχο των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» και ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις 27 Μαρτίου, έχοντας παράλληλα και την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Ωστόσο, και μετά από την ανακατάληψη της πόλης, εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή νάρκες που είχαν τοποθετηθεί από τους τζιχαντιστές, και ως εκ τούτου χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας.

Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει «την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ.

Μίνι βιογραφικό σημείωμα για τον Βαλέρι Γκέργκιεφ

Ο 63χρονος μαέστρος, που διευθύνει το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, έχει ήδη οργανώσει συναυλίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή για θύματα φυσικών καταστροφών.

valery gergiev

Η ορχήστρα του είχε παίξει το 2008 μπροστά από τα ερείπια των κυβερνητικών κτηρίων στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία φιλορωσικής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, λίγο μετά τον πόλεμο αστραπή μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας, για τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Το 2012, ο «τσάρος του πόντιουμ» είχε διευθύνει συναυλία στο Τόκιο, στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του 2011, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Γκέργκιεφ οργάνωσε, επίσης, πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα της ομηρείας σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, στον ρωσικό Καύκασο, η οποία κατέληξε στο θάνατο περισσοτέρων από 330 ανθρώπων, ανάμεσά τους 186 παιδιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here