Τουρκία: Οριστικό τέλος εποχής για Νταβούτογλου, μετά το μοντέρνο παραξικόπημα του Ερντογάν

Τελικά η θέληση του νέου «σουλτάνου» της Τουρκίας, του αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε πράξη. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από μια μακρά περίοδο στενής φιλίας και συνεργασίας που είχε με τον Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, όπως αναμενόταν,  ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος για να το πράξει,  στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά εκπαραθυρώνεται από την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές πριν μερικούς μήνες για να προωθηθεί κάποιος άλλος, που θα απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και στήριξης του Τούρκου προέδρου.

Πρόκειται για καθαρά εξωθεσμική παρέμβαση και απόδειξη της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής αντίληψης του Τούρκου Προέδρου, που αξιοποιεί με αλαζονικό τρόπο την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, ο τουρκικός λαός.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα της γείτονος, εξαιτίας αποτυχημένων επιλογών της ηγεσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος του καθεστώτος Ερντογάν, το καθιστά πλέον εκ των πραγμάτων, επικίνδυνο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Ενωτικός Νταβούτογλου

 Σε ομιλία του στην Άγκυρα, Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός,  είπε πως κράτησε ανέπαφο το AKP και την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στην Τουρκία. Πρόσθεσε μάλιστα πως κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς η «ισχυρή» κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει. Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης το AKP να παραμείνει ενωμένο.

Ο  Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αποδίδοντας τα δημοσιεύματα σε φήμες.«Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας αποτέλεσαν την αιτία για την απόφαση του δεύτερου να απομακρύνει τον Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού. Πράγμα που σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».

Ο Νταβούτογλου προστίθεται έτσι στον «κύκλο των χαμένων στελεχών» του κυβερνώντος κόμματος που απομακρύνθηκαν λόγω της φυγόκεντρης δύναμης του Ερντογάν. Προηγήθηκε η απομάκρυνση του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του ιδρυτικού στελέχους Μπουλέντ Αρίντς και του επίσης ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Αμπντουλατίφ Σενέρ. Απομένει να δούμε, αν παρά τη δήλωση πίστης του Νταβούτογλου προς τον Ερντογάν, θα υπάρξουν εντός του κόμματος διαδικασίες στοχοποίησης του απερχόμενου πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου κι από το κόμμα.

Η πορεία Νταβούτογλου και οι σχέσεις με Ερντογάν

Ο Α. Νταβούτογλου, μετά τις εκλογές του 2002 έγινε σύμβουλος, αρχικά του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ κι από το Μάρτιο του 2003, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών την Πρωτομαγιά του 2009, ενώ εξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Το 2014 και μετά την εκλογή του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου εξελέγη στις 27 Αυγούστου νέος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την επόμενη μέρα έλαβε από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρακτικά, μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 22 Μαΐου, ο νέος αρχηγός θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here