Ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου. Παραίτηση πρωθυπουργού;

 

Σοβαρή κρίση περνούν οι σχέσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον μέχρι σήμερα ευνοούμενό του, πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι μάλιστα τόσο σοβαρή η ρήξη των σχέσεων, λένε στην Άγκυρα, που αναμένεται ακόμη και σήμερα παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των δύο ανδρών, γίνεται τελικά σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την αποχώρηση του Νταβούτογλου έγιναν αντιληπτές κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) όπου δήλωσε πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα και ότι θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε θέση ακόμα και αν πολλοί θα το θεωρούσαν αδιανόητο.

Είχε προηγηθεί η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στις 29 Απριλίου, όπου ο Νταβούτογλου αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Όταν ο Νταβούτογλου ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της Hurriyet αν προανήγγειλε την παραίτησή του, εκείνος απάντησε ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση και ότι εξετάζει τα πράγματα. Την ίδια ώρα, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει δε θα βλάπτει το κόμμα.

Την ρήξη στις σχέσεις Προέδρου-πρωθυπουργού, προανήγγειλε ένα καινούργιο μπλογκ, όπου ο ανώνυμος αρθρογράφος, που όλοι πιστεύουν ότι απηχεί τις απόψεις Ερντογάν, εξαπέλυσε μιά σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι δεν κατάφερε να «υπηρετήσει» σωστά τον «σουλτάνο».

Ακολουθώντας τη ρητορική του Ερντογάν και χαρακτηρίζοντας τον «αρχηγό» 73 φορές στο ίδιο κείμενο, ο ανώνυμος συντάκτης υποστηρίζει πως υπάρχει συνωμοσία κατά της Τουρκίας και το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα είναι «η σοφία και η δύναμη του προέδρου»!

Αναφερόμενος, μάλιστα, στους «προδότες» της χώρας ο κυριότερος, σύμφωνα με τον συντάκτη είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο «ο αρχηγός ευλόγησε για περίπου δύο χρόνια θέτοντάς τον στην θέση του πρωθυπουργού, με μόνο δύο προσδοκίες, να μη συνεργαστεί με τη Δύση και να βοηθήσει στη μετάβαση του προεδρικού συστήματος».

Βέβαια, σύμφωνα με τον δημιουργό του μπλογκ ο Νταβούτογλου δε σημείωσε επιτυχία σε κανένα από τα δύο ζητήματα καθώς έδωσε συνεντεύξεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης του «διαβόλου», συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και έκανε συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν υπερασπίστηκε τον Ερντογάν «απέναντι στα ατελείωτα ψέματα της αντιπολίτευσης».

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν δείχνει να προτιμά το δεξί του χέρι τον υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για την πρωθυπουργία ή τον υπουργό Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here