Τα «γεράκια» σε ΔΝΤ-Eurogroup θέλουν «αίμα». Εκβιάζουν την Ελλάδα, απειλούν την Ευρώπη- Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα

Σε εβδομάδα των παθών για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τον ελληνικό λαό, σχεδιάζουν να μετατρέψουν τις 7 ημέρες που απομένουν ως το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαίου, το ΔΝΤ και οι ακραίοι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, δηλαδή οι Γερμανοί κοι οι «δορυφόροι» τους.

Ηδη αξιωματούχοι που έχουν γνώση των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, για το επίμαχο θέμα των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, έλεγαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που συνεπάγεται ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης και την ελάφρυνση του χρέους, προχωρούν με αργούς ρυθμούς και δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup  της 9ης Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να συμφωνηθούν τα βήματα που πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που βγει εκτός δημοσιονομικών στόχων.

Αργή πρόοδο βλέπoυν στο Eurogroup 

«Κάνουμε αργή πρόοδο», είπε η μία πηγή και πρόσθεσε: «Δεν περιμένω τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ σύντομα. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμη μετά από αυτήν (την ημερομηνία)».

Το μεγαλύτερο εναπομείναν εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των μέτρων έκτακτης ανάγκης, για τα οποία η Ελλάδα αντιστέκεται, συνέχισε.

Ενδεικτικό του κλίματος εκβιασμών που ασκούν τα «γεράκια» του ΔΝΤ και οι συνέταιροί τους στην ΕΕ, είναι ότι σκοπεύουν, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική για τις θέσεις τους εξέλιξη, να το τραβήξουν ακόμη και ως το βρετανικό δημοψήφισμα, ποντάροντας σ΄ένα κλίμα γενικότερης κρίσης στην ΕΕ και πιέζοντας την Ελλάδα στο λαιμό, μιά και αρχές Ιουλίου, η χώρα έχει υψηλές υποχρεώσεις να ικανοποιήσει.

«Θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει συμφωνία πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκταμίευση δόσης έως τα μέσα Ιουλίου, άρα δεν υπάρχει και έντονη αίσθηση του επείγοντος», υπογράμμιζε η μία από τις παραπάνω πηγές.

Η άλλη πηγή πρόσθετε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤκαι τους Ευρωπαίους δανειστές για το ελληνικό χρέος, με τη Γερμανία να υποστηρίζει δημοσίως ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση.

Μέσα σ’ αυτό το ναρκοπέδιο που κάποιοι προφανώς αντι-ευρωπαίοι έχουν ξαναστήσει σε βάρος της χώρας στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βρεί τον πλέον κατάλληλο και ανώδυνο τρόπο για να επικρατήσει το δίκαιο και η κοινή λογική.

Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις με τους συνεργάτες του στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να χαραχθούν οι επόμενες τακτικές και στρατηγικές κινήσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Το έκτακτο Eurogroup ορίσθηκε για τις 9 Μαίου, μετά την παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ, από τους οποίους ζήτησε να υπάρξει άμεσα πολιτική απόφαση στον ανώτατο δυνατό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στη βάση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Και η απάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων, ήταν άμεση και σαφής. Το θέμα δεν θα λυθεί σε σύνοδο Κορυφής αλλά το ταχύτερο δυνατό, στο επόμενο Eurogroup, με βάση τα συμφωνηθέντα.

Οι απαιτήσεις των σκληρών

Και η αλήθεια είναι ότι με βάση τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, ουσιαστικά Ελλάδα και Ευρωπαικοί θεσμοί έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέτρων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η εμμονή της Γερμανίας και μερικών ακόμη στο Eurogroup να μην αναγνωρίζουν την αλήθεια αυτή, αλλά μόνο την ¨αλήθεια» του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε, έχει υπονομεύσει πλήρως την θεσμική λειτουργίας της ΕΕ στο σύνολό της.

Μπορεί τελικά να επικρατήσει η σκληρή και ακραία γραμμή του Τόμσεν και του Γερμανών που ζητούν πέρα από την μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών σε περίπτωση αστοχίας, να καταγραφούν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα αποτελούν την γενική υποχρεωτική δεξαμενή μέτρων-περικοπών στις δαπάνες(δηλαδή μισθών και συντάξεων) τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσει η Ελλάδα.

Η ελληνική στρατηγική

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει παντελώς μόνη στο Eurogroup και όλα τα θεσμικά ευρωπαικά όργανα.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει  τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων των λεγόμενων προληπτικών μέτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η καλή σχέση και συνεργασία που έχει εγκαινιασθεί μεταξύ του κ. Τσίπρα και των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει τη Μ. Πέμπτη μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».

Αυτό προιδεάζει σε ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσα στις κρίσιμες αυτές 7 ημέρες που απομένουν, ώστε να επιτευχθεί λύση, κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι πιθανές συμμαχίες, σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο. Είναι πολύ πιθανό να γίνει νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, αλλά και τους Ζ.Κ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ, Σουλτς.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να αξιοποιηθεί, όσο είναι δυνατόν, και ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει μεν ότι επιθυμούν ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ελάφρυνση χρέους, ωστόσο δεν εισακούονται με χαρά στην Ευρώπη, καθόσον δεν συμμετέχουν σε κανένα δανειακό πρόγραμμα διάσωσης

Μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν ευνοικά και οι επαφές να αποδώσουν οδηγώντας σε έναν μη επώδυνο για τη χώρα, συμβιβασμό. Διαφορετικά, η κυβέρνηση, η χώρα αλλά και η ίδια η ΕΕ θα υποστούν μια μεγάλη ήττα από την οποία δύσκολα θα ανακάμψουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here