Κένυα: Στη πυρά τόνοι ελεφαντόδοντου-μήνυμα κατά λεθρεμπορίου

Χιλιάδες χαυλιόδοντες ελέφαντα και κέρατα ρινόκερου συγκεντρώθηκαν σε σωρούς και κάηκαν στην Κένυα, ως ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα στους λαθροθήρες ότι το παράνομο εμπόριο που απειλεί τα δύο εμβληματικά ζώα θα ελεγχθεί και θα σταματήσει.

Ένοπλοι αστυνομικοί φρουρούσαν την περιοχή καθώς ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα έβαζε φωτιά σε 105 τόνους ελεφαντόδοντου και 1,35 τόνους ρινόκερου, έπειτα από συνάντηση με ηγέτες άλλων αφρικανικών χωρών για την αντιμετώπιση του εμπορίου άγριας ζωής.

Η Κένυα, είπε ο πρόεδρος της χώρας σύμφωνα με το Reuters, είναι αποφασισμένη «να φέρει τα προϊόντα άγριων ζώων εκτός οικονομικής χρήσης».

Το εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύεται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES), η οποία επιτρέπει όμως σε κυβερνήσεις να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις των αποθεμάτων τους.

Τη δεκαετία του 1970, η Αφρική φιλοξενούσε 1,2 εκατομμύρια ελέφαντες, ο αριθμός όμως περιορίζεται σήμερα στις 400-450 χιλιάδες.

Στην Κένυα, η λαθροθηρία κορυφώθηκε την τριετία 2009-2012, οπότε σκοτώθηκαν περίπου 100.000 ελέφαντες. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί: το 2015 σκοτώθηκαν στη χώρα 93 ελέφαντες, συγκριτικά με 164 το 2014.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους ρινόκερους. Λιγότεροι από 30.000 απομένουν στην Αφρική, ενώ ένα υποείδος, ο βόρειος λευκός ρινόκερος, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με τα τρία τελευταία άτομα να προστατεύονται από ένοπλους φρουρούς στην Κένυα.

Το κέρατο ρινόκερου χρησιμοποιείται ως φάρμακο σε παραδοσιακές θεραπείες στην Αφρική και την Ασία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου χρησιμοποιείται σε γλυπτά μπιμπελό που καταλήγουν συνήθως στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Κίνα επιτρέπει την πώληση ελεφαντόδοντου που είχε εισαχθεί πριν από την απαγόρευση της CITES το 1989, οι περιβαλλοντιστές όμως καταγγέλλουν ότι η νόμιμη αγορά λειτουργεί ως βιτρίνα του παράνομου εμπορίου.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν πέρυσι να προχωρήσουν σε πλήρη απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντόδοντου, κάτι που βοήθησε να πέσουν οι τιμές.

Για το κέρατο ρινόκερου, όμως, οι τιμές αυξάνονται: ένα κιλό μπορεί να αποφέρει έως και 60.000 δολάρια, πιο πολύ από ό,τι ο χρυσός ή η κοκαΐνη.

Οι 105 τόνοι ελεφαντόδοντου που κατέστρεψε η Κένυα υπολογίζεται ότι θα απέφεραν πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Το αίτημα της Κένυας για πλήρη απαγόρευση της πώλησης ελεφαντόδοντου θα συζητηθεί στη σύνοδο της CITES που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Νότο Αφρική.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here